Sancerre er en vin, der på mange punkter adskiller sig fra andre hvidvin. Får du fingrene i en god Sancerre, er du nemlig garanteret en oplevelse af friskhed, elegance og renhed i glasset. Hvidvine fra Sancerre, der ligger i hjertet af Loire-dalen i Frankrig, er verdenskendte – og det er ikke uden grund.

Disse vine er især kendt for deres sprøde syre, intense citrusnoter og karakteristiske mineralitet. Her dyrkes Sauvignon Blanc på kalkrige jordbunde, hvilket giver vinene en unik nerve og finesse. Netop dette har været med til at gøre dem særligt populære i hele verden.

I denne artikel vil du blive præsenteret for en række af de bedste Sancerre-vine på markedet. Derfor er du landet på den helt rette side, hvis du har sat dig for at finde en god Sancerre. Blandt udvalget nedenfor vil der nemlig også være en vin, der stemmer godt overens med, hvad du søger.

Sancerre, Les Demoiselles Blanc 2023 – Domaine Mathieu & Benoit Fleuriet

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2023
  • Område: Sancerre, Loire, Frankrig
  • Vinifikation: Økologisk, håndhøstet, lagret 7-8 mdr. på kvas
  • Servering: 8-10°C – ideel til fisk, skaldyr og forårsgrønt

Efter den hårde 2021-høst har 2023 vist sig som en gave til både vinbønder og vinelskere. Domaine Fleuriet har i denne årgang ramt et imponerende niveau med deres Les Demoiselles Blanc, der er blevet kendt for at byde på både præcision, renhed og karakter fra første sip.

Denne vin er resultatet af nøje pleje af cirka 14 hektar vinmarker med op til 40 år gamle vinstokke, der er dyrket på en syd- og sydvestvendt skråning med kalk, ler og småsten. Med andre ord, så er der nærmest tale om et terroir, der er skræddersyet til Sauvignon Blanc.

Vinifikation med respekt for natur og tradition

Fleuriet arbejder efter økologiske principper, og al høst foregår ved håndkraft. Vinen gærer under temperaturkontrollerede forhold og lagres efterfølgende 7-8 måneder på kvaset, hvilket giver ekstra kompleksitet og dybde.

Resultatet er en klassisk Sancerre med moderne finesse, som der er blevet taget rigtig godt imod. Derfor er det også en vin, der tjener rigtig godt som repræsentant for, hvad Sancerre har at byde på. Vil du have en god introduktion til området, går du derfor ikke helt galt i byen ved at vælge denne flaske.

Smagsprofil med renhed og energi

I glasset åbner Les Demoiselles 2023 med en intens og lokkende næse af hyldeblomst, citrus, hvide blomster og nyslået græs, hvilket alt sammen er bundet sammen af en tydelig kalket mineralitet. I munden leverer den en flot balance mellem frisk syre og moden frugt.

Hertil bør det også nævnes, at den byder på toner af grapefrugt og grøn pære. Det hele afrundes med en slank, lang og frisk finish. Denne vin er ikke bare velegnet til fiskeretter, skaldyr og asparges, men også til en stille stund på terrassen, hvor du har tid til at nyde et rigtig godt glas hvidvin.

Sancerre Blanc Domaine Jean Paul Balland 2022

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2022
  • Område: Sancerre, Loire, Frankrig
  • Vinifikation: Ståltank, lagring på bundfald
  • Servering: 8-10°C, perfekt til fisk, skaldyr, gedeost

Sancerre Blanc 2022 fra Domaine Jean Paul Balland er et levende bevis på, hvordan generationslang erfaring og respekt for naturen kan omsættes til vin i verdensklasse. Med afsæt i den lille landsby Bué har familien Balland produceret vin siden 1650, hvorfor de må siges at have stor erfaring med dette.

I dag er det søstrene Isabelle og Elise, der er ved roret i den familiedrevne forretning. Efter deres overtagelse er de overgået til en tydelig bæredygtig og økologisk tilgang til markarbejdet, hvorfor domainet i dag står stærkt som et moderne, kvalitetsbevidst navn i Loire-dalen.

Jordbund, klima og karakter

Sancerre ligger lidt isoleret i forhold til resten af Loire-dalen, men terroiret har dog noget helt særligt at byde på. Vinmarkerne hos Balland er domineret af ‘Caillottes’, der er navnet for en grus- og kalkstensrig jordbund, hvilket er suppleret af ‘Terres Blanches’, som bidrager med kraft og struktur.

Dette er naturligvis en helt særlig kombination, der er med til at give deres vine en unik balance mellem finesse og dybde. Druerne til denne vin håndhøstes og vinificeres nænsomt i ståltanke, før de i en periode bliver lagret på bundfaldet, hvilket tilfører ekstra kompleksitet og tekstur.

En vin med elegance og friskhed

I glasset står vinen lys og klar med grønne reflekser. Duften afslører friske aromaer af citrus, hvide ferskner og florale noter, hvilket bliver ledsaget af et strejf af hyld og mandel. I munden er vinen sprød og saftig med en elegant syre, der løfter de frugtdrevne indtryk.

Samtidig giver den også plads til den karakteristiske, kalkede mineralitet, som Sancerre er så kendt for. Jean Paul Ballands 2022 Sancerre Blanc er ikke bare en oplagt ledsager til østers, fisk og Crottin de Chavignol – den er også en fremragende vin, der egner sig til at blive nydt som et godt glas for sig selv.

Sancerre Grande Cuvée Domaine Jean Paul Balland 2022

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2022
  • Område: Sancerre, Loire, Frankrig
  • Lagring: 12 mdr – 60% på fade, 40% på stål
  • Servering: 10-12°C, perfekt til skaldyr, fisk og fine forretter

Sancerre Grande Cuvée 2022 fra Domaine Jean Paul Balland er især værd at fremhæve som et rigtig godt eksempel på, hvad Sancerre er i stand til at præstere, hvis blot terroir, gamle vinstokke og vinmagerens håndværk får lov til at gå op i en højere enhed. 

Vinen er fremstillet eksklusivt i særligt gode årgange og kommer fra udvalgte parceller med ældre Sauvignon Blanc-stokke, der er kendetegnet ved et lavt udbytte og en høj koncentration. Resultatet er en cuvée, der kan bryste sig af at placerer sig i toppen af Sancerres kvalitetsmæssige stige.

Tradition møder innovation

Grande Cuvée vinificeres med stor respekt for tradition, men også med blik for moderne teknikker, der er i stand til at fremme druens og jordens karakter. Efter gæringen modnes vinen i 12 måneder – 60 % på træfade og resten i temperaturkontrollerede ståltanke.

Denne todelte tilgang medfører, at der bliver skabt en helt særlig vin, der balancerer dybde og kompleksitet med friskhed og præcision. Det er en vin, der bevarer Sancerres signatur – renhed og mineralitet – men tilføjer ekstra struktur og lag.

Aromatisk finesse og tekstur i balance

I glasset er Grande Cuvée krystalklar med grønligt skær. Duften er elegant og kompleks med noter af citrus, moden pære, hvide blomster, vanilje og et subtilt præg af ristet eg. I munden imponerer vinen med en fyldig og næsten cremet tekstur, hvor moden frugt og en syre smelter sammen med den kalkede mineralitet.

Eftersmagen er lang, afbalanceret og livlig – en vin, der både kan imponere for sig selv og løfte en ret med finesse og dybde. Denne vin er ideel til skaldyr, østers, grillet fisk eller som ledsager til cremede fiskeretter med smør eller citron. En Sancerre i luksusklassen, der helt afgjort er værd at betale for.

Domaine Laporte La Comtesse Sancerre 2022

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2022
  • Område: Sancerre, Loire, Frankrig
  • Lagring: 5 mdr. sur lie i stål + 1-2 mdr. flaskelagring
  • Servering: 10-12°C – ideel til skaldyr, fisk og fjerkræ

Domaine Laporte La Comtesse Sancerre 2022 er indbegrebet af, hvad du kan forvente af en stor Sancerre. Det betyder naturligvis, at du er sikker på at blive mødt af en helt særlig kombination af både præcision, elegance og renhed.

Med rødder tilbage til 1850 og nu drevet af Henri Bourgeois-familien, står Domaine Laporte som garant for kvalitet og bæredygtighed. Ejendommen råder over 30 hektar, der er økologisk certificerede, og de er kendt for deres fokus på at frembringe vine, der udtrykker terroiret snarere end teknikken.

La Comtesse – en vinmark med karakter

La Comtesse er en enkeltmark beliggende på en sydvendt skråning nær den berømte vinby Chavignol. Den kalkrige mergel-jordbund er med til at give vinen dens særlige mineralske profil og nerve. Alle druer høstes ved håndkraft, hvilket selvfølgelig sikrer, at det sker på en meget nænsom vis.

Når de er blevet høstet, bliver de beriget med en kort skindkontakt inden en nænsom presning og spontan gæring i temperaturstyrede ståltanke. Vinen får endda også lov til at modne med sit bundfald i fem måneder, hvilket bliver gjort for på bedste vis at kunne bevare friskheden og kompleksiteten.

Duft og smag i skøn balance

I glasset præsenterer La Comtesse sig med en klar, lysegul farve. Duften byder på fine, florale noter af tjørneblomst og jasmin, der er ledsaget af citrus og hvid fersken. Smagen er tør og stram med en smuk struktur og frisk syre, der især formår at fremhæve vinens mineralitet.

Det er en vin med finesse og dybde, der udvikler sig smukt i glasset. Derfor er der helt afgjort også tale om en naturlig ledsager til retter med skaldyr, fisk, fjerkræ eller kalvekød. Dens raffinerede stil gør dog også, at den er perfekt som aperitif eller til retter med cremede elementer og urter.

Domaine Jean-Paul Picard Sancerre Blanc 2022

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2022
  • Alkohol: 13,5%
  • Lagring: Udelukkende på ståltanke
  • Serveringstemperatur: 8-10°C – ideel til østers, skaldyr og friske retter

Domaine Jean-Paul Picard Sancerre Blanc 2022 er et helt sublimt eksempel på, hvordan klassisk Sauvignon Blanc fra Sancerre skal smage. Hvad det vil sige er, at du her får en vin med en frisk og aromatisk smag, der også har en elegant mineralitet, der afspejler områdets kalk- og lerholdige jord.

Picard-familien har i generationer været kendt for at dyrke vin i Sancerre. I dag står familien for en vinproduktion, hvor respekt for naturen og balanceret intervention – kendt som lutte raisonnée – er i højsædet.

Fra gamle vinstokke og levende jord

Vinen er skabt på druer, der stammer fra hele 30 år gamle vinstokke, der i dag bliver dyrket med et helt særligt fokus på både biodiversitet og bæredygtighed. Vinmarkerne, der breder sig over i alt 14 hektar, bearbejdes med naturlig kompost, dækafgrøder og skånsom pløjning.

Høsten foregår i hånden, og der arbejdes med lavt udbytte (55 hl/ha), hvilket sikrer høj koncentration i druerne. Det er naturligvis også med til at gøre, at du her får mulighed for at smage en Sancerre i sin reneste form, hvilket mange anser for at være en klar fordel.

Smagsprofil og karakter

Vinen byder på en åben og aromatisk næse med indbydende toner af citrus, pære og stikkelsbær, suppleret af et let strejf af mineralitet. Smagen er fyldig og afrundet med en sprød syre, der giver vinen struktur og længde. Afslutningen er lys og frisk, og er præget af en balance mellem frugt og mineralitet.

Med sin friskhed og elegante fylde, er denne vin en fremragende partner til retter med både skaldyr, grillede fisk, frisk gedeost og forårsretter som risotto med asparges. Den klarer sig også flot til lette asiatiske retter eller som et glas i sig selv, hvis du blot har lyst til at slappe af på altanen for en stund.

Domaine Jean-Paul Picard Sancerre Blanc Cuvée Prestige 2019

  • Drue: 100% Sauvignon Blanc
  • Årgang: 2019
  • Alkohol: 13%
  • Lagring: Traditionel – med fokus på balance og struktur
  • Serveringstemperatur: 8-10°C – perfekt til skaldyr, lyst kød og modne oste

Domaine Jean-Paul Picard Sancerre Blanc Cuvée Prestige 2019 er særligt kendt for at være en vin, der på bedste vis formår at demonstrere, hvordan Sancerre med alder og omhu kan tage skridtet op, når det kommer til henholdsvis kompleksitet og dybde.

Denne cuvée er en særlig udgave fra det anerkendte familieejede domaine, der siden 1750 har arbejdet i hjertet af Sancerre. Helt konkret har familien holdt til i landsbyen Bué. I dag drives Domaine Jean-Paul Picard af Jean-Paul Picard og hans søn Mickaël.

Moden frugt og cremet struktur

Vinen er lavet på 100% Sauvignon Blanc og skiller sig ud med sin gyldne farve og modne aroma, der i høj grad er præget af blomster. Duften bærer blandt andet på en række skønne noter af gule ferskner, vilde blomster og et let tropisk strejf, hvorfor den er helt fantastisk at dufte til.

I munden mærker du straks, at denne Sancerre er noget særligt. Den er tør og fyldig, men har samtidig en flot rundhed og en næsten cremet tekstur, der er et klart bevis på både en vellykket vinificering og udvikling i flasken.

Et ideelt match til mad

Det er meget vigtigt at slå fast, at det er en vin, der ikke mister sin friskhed. Tværtimod har den en afslutning, der bedst kan beskrives som rank og elegant med en mineralsk kant. Derfor er det også en vin, der både egner sig til at blive serveret sammen med mad eller som et glas for sig selv.

Denne Cuvée Prestige er et rigtig godt valg for dig, der har et ønske om at få en mere kraftfuld hvidvin til mad. Den klarer både delikate og mere intense retter som grillet fisk, kylling med citron, modne oste og skaldyr. Den fungerer også rigtig godt til både sushi, salater med friske urter eller grillede grøntsager.

Domaine Les Chaumes Sancerre Rosé 2022

  • Drue: Pinot Noir
  • Årgang: 2022
  • Alkohol: Ca. 13%
  • Område: Sancerre, Loire
  • Serveringstemperatur: 8-10°C – ideel til lette retter og forretter

Domaine Les Chaumes Sancerre Rosé 2022 er et forfriskende og karakterfuldt bud på, hvad rosévin fra Loire-dalen kan, når den laves med præcision og kærlighed til terroiret. Det er ikke rosé, der har gjort Sancerre til et kendt område, men disse vine bør bestemt ikke undervurderes.

Familien Bardin har siden 1970 været drivkraften bag Domaine Les Chaumes, og med Jean-Jacques Bardin i spidsen dyrker de 33 hektar marker spredt over nogle af Sancerres mest eftertragtede områder. Deres helt unikke tilgang til at lave vin, kombinerer moderne udstyr med dyb respekt for håndværket.

Flintet finesse og ren frugt

Roséen er lavet på Pinot Noir, som er den drue, der i Sancerre bliver brugt til at lave både rødvin og rosé. I glasset præsenterer denne skønne rosévin sig med en smuk, sart lyserød farve og en forførende duft af røde bær, mineralske undertoner og den karakteristiske flint, der kendetegner Sancerres jordbund.

Smagen er saftig og præcis med toner af vilde jordbær, ribs og et strejf af citrus. Det hele bliver rundet af med en flot lang og mineralsk finish, hvilket er et af de største kendetegn for Sancerre-vine. Og det er et kendetegn, som Domaine Les Chaumes har formået at føre over i en rosévin.

En alsidig vin til mad og hygge

Domaine Les Chaumes Sancerre Rosé kan bryste sig af at være en både elegant og gastronomisk alsidig vin. Derfor er du også sikker på at få en vin, der passer perfekt til alt fra grillet fisk, skaldyr og sushi til sommerlige salater, kylling eller lette pastaretter.

Den gør sig også rigtig godt sammen med gedeost, vegetariske retter og frugtsalater. Derfor vil du med garanti også kunne finde en ret, som du kan parre den med. Det er en vin, du både kan nyde som aperitif, servere til maden, eller blot som et køligt glas på terrassen på en varm sommerdag.

Sancerre Rosé Domaine Jean Paul Balland 2021

  • Drue: 100% Pinot Noir
  • Årgang: 2021
  • Alkohol: 13%
  • Område: Sancerre, Loire
  • Serveringstemperatur: 8-10°C

Sancerre Rosé Domaine Jean Paul Balland 2021 er et smukt eksempel på, hvordan rosé kan forene elegance og karakter. Ganske vist er det ikke rosévin, der har været med til at sætte Sancerre på verdenskortet, men det gør det naturligvis ikke til en dårlig vin.

Du får her en vin, der er rfemstillet udelukkende på Pinot Noir fra en udvalgt parcel. Det er din garanti for, at denne rosévin formår at levere en raffineret og terroirpræget oplevelse. Desuden har den også formået at løfte standarden for, hvad man kan forvente af rosé fra Loire.

Vin gris med finesse og dybde

Vinen er skabt efter den såkaldte ‘vin gris’-metode, hvor man kortvarigt presser druerne for at udtrække farve og aroma uden bitterstoffer. Resultatet er en sart rosa farve og en sofistikeret duftprofil, der gør det til en oplevelse i sig selv at dufte til denne vin.

Du mødes af friske noter af kirsebær, røde ribs og et diskret strejf af solbær, der smyger sig elegant sammen med en let mineralsk understrøm. Smagen er balanceret med både frugtig dybde og en levende syre, der giver et rent og friskt udtryk, som flot afsluttes med en sprød og præcis finish.

Et domæne med rødder og visioner

Domaine Jean-Paul Balland har siden 1650 dyrket vin i Bué, der er et mindre område, der ligger lige i hjertet af Sancerre. I dag står søstrene Isabelle og Elise Balland i spidsen for vingården, hvor de kombinerer familiens stolte traditioner med bæredygtig og økologisk drift.

Deres mål er klart: at frembringe vine, der spejler den unikke jordbund og det kølige klima, som Sancerre altid har været kendt for. Og deres rosévin er bestemt ingen undtagelse for dette, da den leverer både umiddelbar nydelse og kompleksitet.

Jean-Paul Ballands Sancerre Rosé er yderst alsidig, hvorfor du vil kunne bruge den til en lang række formål. Den egner sig rigtig godt til alt fra lyse salater og skaldyr til grillet fisk, fjerkræ og milde oste. Den er også et oplagt valg til en hyggelig forret i solskin eller et glas alene.

Hvad er Sancerre?

Når du hører navnet Sancerre, tænker du måske straks på et glas sprød og aromatisk hvidvin. Og det er ikke uden grund. Sancerre er nemlig både navnet på en vin og på det område i Frankrig, hvor den bliver produceret.

Regionen ligger i den østlige del af Loire-dalen og er især kendt for sine hvidvine lavet på Sauvignon Blanc-druen. Selvom det i høj grad er disse vine, der har været med til at gøre området kendt, bliver der dog også lavet andre vine i denne del af Loire.

Sancerre adskiller sig fra en stor del af de andre hvidvine på markedet på grund af det særlige terroir, der er i området. Det dækker over samspillet mellem jordbund, klima og beliggenhed. Jorden er rig på kalk, flint og ler, hvilket giver vinene en karakteristisk syre, mineralitet og livlige citrusaromaer.

Når du drikker en god Sancerre, smager du ikke kun druen, men også jorden og landskabet. Netop derfor kan der dog også være forskel på de mange Sancerre-vine. Er du generelt glad for hvidvine med disse egenskaber, vil det derfor være en fordel at prøve vine fra flere dele af området.

Hovedsageligt hvid, men også rød og rosé

Selvom Sancerre er mest kendt og udbredt for deres hvidvine, findes der også både rød- og rosévin fra området. De laves primært på Pinot Noir og er lette, frugtige og elegante – men det er dog stadig Sauvignon Blanc, der er kongen her.

Den tørre stil og den intense aroma gør Sancerre til en vin, du nemt kan parre med mad. Egentlig vil du kunne bruge den til en lang række formål, men den er især god til fisk, skaldyr og gedeost. Er du på jagt efter en vin til et sådant formål, er Sancerre derfor værd at have med i dine overvejelser.

Hvis du sætter pris på vine med skarphed, finesse og rene smagsudtryk, så er Sancerre et sikkert valg. Det er en vin, der leverer klarhed i både duft og smag. Sancerre er kort sagt essensen af fransk hvidvin, når det er bedst. Og netop derfor er det også en vin, der falder i rigtig manges smag.

Hvordan laves Sancerre-vine?

Hvis du nogensinde har nydt et glas Sancerre og undret dig over, hvordan denne rene og elegante vin bliver til, så er du ikke alene. Sancerre-vine er kendt for at stille høje krav til både præcision og respekt for naturen, hvorfor produktionen er nøje tilpasset områdets særlige terroir.

Sancerre ligger i den østlige del af Loire-dalen i Frankrig. Her er jordbunden rig på kalk, flint og ler, og klimaet er køligt med masser af solskin. Sauvignon Blanc-druen, der bruges til de mange hvidvine fra Sancerre, trives perfekt under disse forhold.

Når du ser de bølgende vinmarker, skal du vide, at vinbønderne bruger meget tid på at pleje vinstokken. Derfor bliver der helt afgjort også brugt meget tid og energi på at sikre, at druerne modnes langsomt og bevarer deres friskhed og naturlige syre.

Druerne høstes typisk i september, og i Sancerre sker det ofte ved håndkraft. Det bliver gjort på den måde for at sikre, at kun de bedste klaser ender med at blive brugt til den egentlige produktion. Herefter transporteres de hurtigt til vineriet, så friskheden bliver bevaret bedst muligt.

Skånsom presning og temperaturkontrol

Når druerne ankommer til vineriet, presses de forsigtigt, så man kun udtrækker den fineste most. Der bruges moderne temperaturkontrollerede ståltanke under gæringen for at bevare de sarte aromaer af citrus, stikkelsbær, flint og hvide blomster, som er blandt de mest kendte kendetegn for Sancerre.

Det er ikke alle producenter, der bruger egetræsfade, men nogle vælger at give en lille del af vinen en kort lagring på fad. Som regel bliver det gjort med henblik på at kunne tilføje en smule rundhed og kompleksitet til smagen, men dog uden at ende med at overdøve druens friske karakter.

Efter gæringen ligger vinen som regel nogle måneder ‘sur lie’, hvilket betyder, at de ligger på sit eget bundfald for at give lidt mere struktur og dybde. Når vinen har opnået den ønskede balance, filtreres den let og tappes på flaske, hvorefter den er klar til at blive nydt.

Sancerre-vine er oftest bedst unge, da de her virkelig stråler med deres sprøde og mineralske udtryk. Så næste gang du hælder et glas Sancerre op, ved du, at bag smagen ligger hårdt arbejde, tradition og et terroir, der er svært at finde noget andet sted i verden.

Hvad adskiller Sancerre fra andre franske hvidvine?

Når du smager en Sancerre, mærker du hurtigt, at den skiller sig ud. Ikke kun med sin friske og mineralske stil, men også i måden, den formår at balancere både finesse og intensitet. Sancerre kan bryste sig af at have sin helt egen karakter, og det er der flere gode grunde til.

Sancerre kommer – som sagt – fra den østlige del af Loire-dalen, hvor klimaet er kendetegnet ved at være køligt og jordbunden varieret med flint, kalk og ler. Det kølige klima giver druerne – primært Sauvignon Blanc – en længere modningsperiode, der bevarer syren og de aromatiske egenskaber. 

Samtidig bidrager den mineralske jord til vinens rene og knivskarpe smagsprofil. Hvor hvidvine fra eksempelvis Bourgogne ofte har en tendens til at være mere fyldige og fadprægede, formår Sancerre at holde sig både frisk, slank og livlig.

En særlig stil med genkendelig smag

Du vil ofte finde noter af stikkelsbær, citrus, grønne æbler og flint i en Sancerre. Det er vine, der er mere ranke og sprøde end mange andre franske hvidvine – især sammenlignet med de federe Chardonnay-vine, der bliver lavet i områder som Meursault eller Pouilly-Fuissé.

Sancerre har ikke behov for fadlagring for at vise sin klasse, hvorfor de fleste producenter faktisk hellere undgå det, da de har et ønske om at bevare vinens naturlige renhed og syre. Mens andre franske hvidvine er aromatiske og tunge, byder Sancerre på et lettere og mere elegant udtryk.

Det er naturligvis en af årsagerne til, at den egner sig perfekt som ledsager til skaldyr, gedeost eller lette fiskeretter. Du kan derfor være sikker på at få en vin, der ikke fylder hele munden med smør og fad, men i stedet danser på tungen med præcision og energi.

Sancerre handler om terroir, præcision og autenticitet. Det er en vin, der ikke prøver at være noget, den ikke er. Og netop dét får Sancerre til at adskille sig fra en lang række af de mange andre franske hvidvine. Du får nemlig en vin med en kompromisløs ærlighed i forhold til både smag og stil.

Mad og Sancerre: Hvad kan jeg servere til vinen?

Sancerre er ikke bare en vin, der smager fantastisk i sig selv og dermed er velegnet til at blive nydt på en varm sommerdag på terrassen. Det er bestemt også værd at understrege, at det er en af de mest alsidige franske hvidvine, når det kommer til at skulle parre den med mad.

Hvis du vil ramme plet til både hverdag og fest, er det værd at satse på Sancerre. I denne forbindelse skal det dog understreges, at det ikke er alle varianter af Sancerre, der er lige gode til alle retter.

Den friske syre og rene frugtprofil i en Sancerre gør dog , at den kan bryste sig af at være et særligt ideelt valg til både fisk og skaldyr. Du kan servere den til alt fra dampede muslinger og østers til grillet laks eller stegt torsk, hvilket vidner om, at den byder på en meget stor alsidighed.

Vinens syre er især værd at fremhæve i dette henseende, da den formår at skære igennem fedmen i fisken og samtidig også løfte smagen uden at overdøve den. Hvis du laver ceviche eller sushi, er Sancerre også et fremragende valg med sine syrlige og salte elementer.

Gedeost og Sancerre

En af de mest ikoniske mad- og vinparringer er Sancerre med gedeost – især den lokale Crottin de Chavignol. Der er noget næsten magisk ved kombinationen af den syrlige vin og den cremede ost, der også byder på en lettere skarp smag.

Du kan servere osten i skiver med lidt honning og ristede nødder, hvilket er en af de mest klassiske beslutninger. Du har dog også den mulighed, at du kan vælge at smelte den over en salat med bagte rødbeder og valnødder, hvis du har mod på at gøre dette.

Sancerre fungerer også flot til retter med mange friske grøntsager. En klassisk grøn salat med vinaigrette, grillede asparges, ærter eller retter med friske krydderurter får et løft af vinens syre og lethed. Laver du retter med spinat, artiskok eller squash, vil Sancerre give balance og friskhed.

Pas på for meget fedme og krydderi

Det er en god idé at undgå for fede, tunge eller meget krydrede retter. Sancerre er en delikat vin, der derfor let kan ende med at blive overdøvet, hvis du serverer den til kraftige saucer eller stærk asiatisk mad. Her kan det være bedre at vælge en anden vintype.

Med sin ranke syre, præg af citrus og mineralske karakter er Sancerre en vin, der egner sig bedst til at blive parret med renhed og finesse i maden. Når du matcher den med enkle, friske og velbalancerede retter, opstår der et perfekt samspil i både smag og oplevelse.

Købsguide: Find den bedste Sancerre

At finde den bedste Sancerre handler ikke blot om at finde en vilkårlig flaske, men om at finde den flaske, der passer bedst til dig og dine behov. Der findes et væld af fantastiske vine fra Sancerre, men det er dog ikke dem alle, der vil være et match for dig.

Hvilken der er bedst for dit vedkommende, afhænger i høj grad af, hvordan og hvornår du planlægger at drikke den. Herunder bliver du præsenteret for en række af de overvejelser, du bør gøre dig i forbindelse med valget af en Sancerre.

1) Hvad skal du bruge den til?

Først og fremmest gør du naturligvis klogt i at overveje, hvad formålet er med vinen. Er det til en hyggelig aften på terrassen? Som en gave til en vinelsker? Eller måske som ledsager til en middag, hvor vinen skal spille en hovedrolle?

Skal det være en frisk og let vin til uformel nydelse? Eller er du på jagt efter noget mere komplekst, som kan give en større oplevelse? Der er mange ting at overveje i dette henseende, hvilket også vidner om, at du ikke blot skal kaste dig ud i at vælge en vilkårlig vin.

En klassisk Sancerre vil til enhver tid kunne bryste sig af at være frisk, sprød og mineralsk, men der findes stor variation alt efter producent og mark. Nogle vine vil blandt andet byde på mere frugt, mens andre i højere grad er kendetegnet ved at være mere stramme og elegante.

Til en afslappet sommeraften er en let og livlig Sancerre naturligvis et rigtig godt valg, mens de til en særlig lejlighed vil være oplagt at vælge en mere struktureret udgave. Her kan du f.eks. vælge en vin fra gamle vinstokke eller særligt gode parceller.

2) Vil du servere den til mad?

Sancerre er en fremragende madvin, men det er ikke ligegyldigt, hvilken mad du planlægger at servere den til. Skal den ledsage skaldyr, fisk eller en salat med gedeost, så vil du være bedst stillet ved at vælge en syrlig og citruspræget Sancerre fra kalkrige jorde (kaldet ‘caillottes’).

I denne forbindelse er det især værd at bemærke, at den høje syre og slanke profil fremhæver friskheden i maden. Hvis du derimod har planer om at skulle servere Sancerre til lidt rigere retter, som f.eks. kylling med flødesauce eller pastaretter med cremet sauce, skal du vælge en anden variant.

I et sådant tilfælde vil du nemlig få langt mere ud af at vælge en fyldigere udgave. Vine fra områder med flintjord (silex) er kendt for ofte at byde på lidt mere struktur, røgede nuancer og dybde. Det er en række egenskaber, der klæder denne type retter betydeligt bedre.

Vil du bruge vinen som aperitif, eller drikke den uden mad, kan du med fordel vælge en vin med lidt mere frugt og rundhed. Årsagen til dette er, at de typisk er mere umiddelbart imødekommende og ikke nødvendigvis kræver modspil fra en ret.

3) Hvad er dine egne ønsker?

Dine personlige præferencer er også værd at tage højde for, når du skal vælge. Kan du lide vine med høj syre og stram struktur? Eller er du mere til en vin med rundere frugt og mindre kant? Sancerre spænder over mange udtryk, og det er vigtigt, at du vælger en stil, der forener sig godt med din egen stil og smag.

Hvis du er til klassiske, tørre og mineralske vine, der er helt rene i udtrykket, er du helt hjemme i Sancerre. Hvis du er mere til frugtige og blomstrede hvidvine, så led efter producenter, der beskriver deres vine som frugtdrevne eller bløde.

Har du en forkærlighed for økologisk eller biodynamisk vin, er det værd at lede efter disse betegnelser, da flere producenter i Sancerre har omlagt deres produktion i denne retning. Du skal dog vide, at det kan give et lidt andet udtryk i glasset, der ofte er præget af lidt mere kompleksitet og tekstur.

Du kan også overveje, om du vil udforske nogle af de lidt mindre kendte producenter. Mange af de helt store navne laver fantastisk vin, men mindre huse har en tendens til at overraske positivt. Desuden er det i mange tilfælde også muligt at finde vine fra sådanne producenter til noget lavere priser.

4) Hvor stort er dit budget?

Sancerre hører ikke til blandt de billigste hvidvine på markedet, men det er dog stadig muligt at finde god kvalitet til rimelige priser. De fleste flasker har en startpris på omkring 120-150 kroner, mens de også snildt kan ende med at koste 300-400 kr. I nogle tilfælde koster de endda betydeligt mere end dette.

Hvis du er på jagt efter et godt glas til hverdag, så gå efter vine i den lave ende af prislejet – her finder du friske og rene vine, der stadig byder på Sancerres karakteristiske præg. Du får ikke nødvendigvis kompleksitet eller lag på lag af smagsindtryk, men du får noget, der er drikkeklart og lækkert.

Er budgettet højere, og vil du gerne udforske det ypperste, regionen har at byde på, så er det værd at kigge efter topcuvéer eller enkeltmarksvine fra kendte producenter. Her begynder vinene at få tekstur, dybde og kompleksitet. De begynder til gengæld også at befinde sig i et helt andet prisleje.

I denne forbindelse er det værd at nævne, at det som regel er bedre at gå efter kvalitet over kvantitet. Det er bedre at købe én rigtig god hvidvin fra Sancerre, frem for tre dårlige eller middelmådige. Hver vin vil ganske vist koste lidt mere, men du er til gengæld helt sikker på at få en fortrinlig oplevelse.

5) Skal den have lagringspotentiale?

Selvom langt de fleste forbinder Sancerre med friskhed og ungdom, så er det faktisk en vin, der i de rette hænder og med den rette struktur kan udvikle sig smukt over tid. Har du lyst til at se, hvordan en Sancerre forandrer sig, er det oplagt at forsøge at finde frem til en vin, der har et lagringspotentiale.

Vine fra gamle vinstokke eller fra særligt stenede jorde, herunder særligt silex, udvikler som regel spændende tertiære aromaer som røg, bivoks og tørret frugt med tiden. Disse vine kan nemt ligge i 5-10 år og stadig være i topform, når det endelig bliver tid til at trække proppen op på den.

Hvis du går denne vej, skal du dog sikre dig, at vinen har den nødvendige syre og koncentration. Derudover er det også meget vigtigt at sikre, at du opbevarer den korrekt. Gør du ikke det, er der en fare for, at du ender med at ødelægge den på sigt.

Hvis du derimod ikke har planer om at gemme den valgte vin, men vil drikke den med det samme, så gå efter noget ungt og friskt, der er klar til brug nu. De fleste Sancerre-vine er netop lavet til at blive drukket, mens de er unge og sprøde, hvorfor det næppe bliver svært for dig at finde dette.

6) Har vinen fået gode anmeldelser?

Anmeldelser kan bestemt også vise sig at være en stor hjælp, når du skal navigere i den store jungle af Sancerre-vine. Hvis du er i tvivl, så kig på, hvad eksperter og kendte medier siger. Mange producenter får gentagne gange rosende ord med på vejen fra eksperter verden over, hvilket er værd at holde øje med.

Du kan med fordel se efter ratings fra James Suckling, Wine Enthusiast, Decanter eller diverse andre vinrelaterede medier. Disse vurderinger giver dig typisk et rigtig godt fingerpeg om vinens kvalitet og stil, men husk også, at smag er subjektiv – så lad være med at bruge det som andet end en rettesnor.

Læs gerne producentens egne noter og beskrivelser af vinens stil. Er det en klassisk, mineralsk Sancerre med høj syre og citrus? Eller en mere moden og blød udgave med rund frugt og lidt tekstur? Det giver dig et godt billede af, hvad du får, så du kan vurdere, om det i det hele taget er noget for dig.

FAQ

Hvordan smager Sancerre?

Sancerre smager frisk og mineralsk med noter af citrus, grønne æbler, stikkelsbær og urter. Den har høj syre og en elegant stil, der gør den meget madvenlig.

Hvilken drue er Sancerre?

Sancerre er lavet på 100% Sauvignon Blanc, når det gælder hvidvin. Området producerer også lidt rødvin og rosévin på Pinot Noir, men det er hvidvinen, der er mest kendt.

Er Sancerre det samme som Pouilly-Fumé?

De minder om hinanden. Begge er lavet på Sauvignon Blanc og er fra Loire-dalen, men de kommer fra hver sin side af floden og har små stilistiske forskelle.

Hvilken Sancerre-vin er den bedste?

Den bedste Sancerre afhænger af smag, men vine fra producenter som Alphonse Mellot, François Cotat og Pascal Jolivet er blandt de mest anerkendte og roste.

Andre artikler