Når du står med en flaske mousserende vin i hånden, kan ord som brut, sec og demi sec sagtens komme til at virke en smule forvirrende. De beskriver vinens sødmegrad – altså hvor tør eller sød den er. Det har stor betydning for, hvordan vinen smager, og hvad den passer godt til.
I denne artikel guider vi dig til, hvad de forskellige betegnelser betyder, så du nemt kan vælge en mousserende vin, der matcher din smag. Uanset om du foretrækker noget knastørt eller en vin med lidt mere sødme, vil det derfor være nemt for dig at finde frem til et godt match fremover.
Vigtigt at have styr på begreberne, når du vælger mousserende vin
Når du skal vælge mousserende vin, er det en stor fordel at kende de mest almindelige betegnelser for sødme. Det hjælper dig nemlig med at finde præcis den type vin, der passer bedst til din smag – og til den anledning, du har i tankerne.
Der er mange, der fejlagtigt går ud fra, at alle bobler er søde. Faktum er dog, at forskellen mellem eksempelvis brut og demi sec kan være ret markant. Derfor er det også to vidt forskellige oplevelser, du får, når du drikker de to vine. Af denne grund er det vigtigt, at du ved, hvad du går ind til.
Brut dækker over en tør stil med minimal restsukker, og det er den mest udbredte type. Desuden er det ofte en sådan vin, der bliver valgt til aperitif eller skaldyrsretter. Vælger du derimod en sec eller demi sec, får du en vin med mere sødme, der egner sig godt til dessert eller frugtbaserede retter.
Det er altså ikke lige meget, hvad der står på etiketten, for det har stor betydning for smagsoplevelsen. Og hvis du ikke ved, hvad de enkelte begreber dækker over, er det ikke nemt at vælge den rette vin. Derfor er det en rigtig god idé at sætte dig ind i, hvad de hver især dækker over.
Ved at kende forskellen på de forskellige udtryk – som også inkluderer extra brut, extra dry og doux – undgår du skuffelser og vælger med større sikkerhed en mousserende vin, der passer til både dine præferencer og din menu. Derfor er det værd at bruge lidt tid på at sætte dig ind i det.
Men hvad betyder de?
Som der er givet udtryk for herover, så er det meget vigtigt at have kendskab til de forskellige betegnelser, hvis du vil være sikker på at træffe det rette valg. For at gøre det lettere for dig i fremtiden, har vi herunder lavet en beskrivelse af de mest udbredte betegnelser, så du kan få bedre indsigt i dem.
Non dosage / Brut zero / Brut nature
Når du støder på betegnelser som non dosage, brut zero eller brut nature, har du fat i den tørreste stil inden for mousserende vin. Det betyder, at der ikke er tilsat nogen form for sukker efter den anden gæring.
I enkelte tilfælde kan der være tilsat en smule sukker, men i så fald vil det være maksimalt 3 gram sukker pr. liter, og vinen må ikke have nogen mærkbar sødme. Du får her en vin med knivskarp syre, der også er kendetegnet ved, at den ofte er mere mineralsk og med stor friskhed.
Det er en stil, der virkelig sætter druernes og terroirets karakter i centrum, hvilket gør det til et ideelt valg for dig, der er vild med rene, tørre og benede vine. Den er også perfekt som aperitif, hvilket især vil gøre sig gældende, hvis du foretrækker at kunne servere noget helt uden sødme.
Dog er det også vigtigt at nævne, at en sådan mousserende vin kan opleves for intens, hvis du ikke er vant til helt tør vin. Har du ikke den store erfaring med at drikke vin med bobler, er det derfor ikke sikkert, at det er klogt at starte her.
Extra brut
Extra brut rykker en smule op ad skalaen, men stadig i den meget tørre ende. Her må vinen indeholde mellem 0 og 6 gram restsukker pr. liter. I praksis betyder det, at du stadig får en tør og sprød vin, men ofte også en vin, der byder på lidt mere rundhed og balance i forhold til brut nature.
Du vil stadig blive mødt af en vin med både høj syre og friskhed, men med en anelse mere behagelig blødhed. Derfor er der også tale om en kategori, der er lidt mere tilgængelig for de fleste. Dog er det stadig ikke her, du bør starte, hvis du først for alvor er ved at lære at drikke mousserende vin.
Hvis du synes, at brut nature kan blive lidt for kantet eller måske lidt for præget af syre, kan extra brut være et godt kompromis. Det er stadig en vin for dig, der har det klart bedst med den tørre stil, men som ikke nødvendigvis vil ofre mundens balance og harmoni for maksimal skarphed.
Brut
Brut er uden tvivl den mest udbredte sødmegrad i mousserende vin – og det er naturligvis ikke uden grund, at det forholder sig på denne måde. Den tillader op til 12 gram sukker pr. liter, hvorfor du er sikker på at få en vin med en tør profil, men også med tilpas rundhed og smidighed til at ramme bredt.
Du får stadig en vin, der egner sig rigtig godt til at blive brugt som aperitif, men den kan også sagtens nydes til mad. Det vil især være et glimrende bud, hvis du har planer om at finde en god vin til enten skaldyr, sushi eller lyst fjerkræ.
Hvis du ikke er sikker på, hvilken stil du foretrækker, er brut et trygt valg. Den dækker nemlig en bred smagspalet og er en stil, der både tiltaler nybegyndere og entusiaster. Sødmen er ikke dominerende, men den giver lige præcis nok til, at vinens friskhed hverken bliver for skarp eller for kantet.
Extra Dry / Extra sec / Extra seco
Her kan navngivningen virkelig ende med at snyde dig, hvis du ikke selv er opmærksom på det. Selvom det hedder ‘extra dry’, betyder det faktisk, at vinen er sødere end brut. Extra dry dækker over mousserende vine med 12 til 17 gram sukker pr. liter – og det kommer naturligvis bag på mange.
Du vil opleve en let sødme, der dog stadig balanceres af syren, og derfor fremstår vinen ikke som decideret sød. Derimod kan man her forvente at få en vin, der kan bryste sig af at være lidt mere afrundet og med en mere venlig smag i munden.
Denne stil er især populær i Prosecco og fungerer rigtig godt som velkomstdrink eller til lettere retter med sødme, som asiatisk mad eller retter med frugt. Hvis du tidligere har syntes, at brut blev for tørt, så er extra dry muligvis din stil. Her får du en vin, der stadig er frisk, men med et lille strejf af sødme.
Sec / Seco / Secco
Når du vælger en vin med betegnelsen sec (eller seco/secco), bevæger du dig ind i den halvsøde ende af skalaen, hvilket selvsagt ikke er noget for alle. Her indeholder vinen mellem 17 og 32 gram sukker pr. liter. Derfor er det også vigtigt, at du er klar på, at det bliver en sødere oplevelse at vælge en sådan vin.
Du vil mærke en tydeligere sødme, men balancen kan sagtens fortsat vise sig at være god. Det kan den især være, hvis syren er høj nok til at give friskhed. Sec-vine passer rigtig godt til f.eks. stærke asiatiske retter, foie gras eller milde desserter med frugt, hvorfor de bestemt kan tjene en lang række formål.
Det er også en kategori, som mange vinelskere bruger til festlige anledninger, da der her kan være en række anledninger, hvor en tør vin kan komme til at virke lidt for voldsom. Hvis du har det bedst ved at vælge en vin med rundhed og sødme, men stadig ønsker en vis elegance, kan sec være det rette valg.
Demi sec / Semi seco
Her begynder det at blive sødt for alvor. Demi sec dækker over vine med 32-50 gram sukker pr. liter og har derfor en markant sødmeprofil. Er du ikke til sød vin? I så fald er det ikke vin i denne kategori, du skal gå efter. Derimod vil du være bedre tjent ved f.eks. at vælge en brut, som rammer meget bredt.
På grund af den store mængde sukker, der bruges til disse vine, er de ideelle til desserter, kager eller som et glas til de søde snacks ved særlige lejligheder. Hvis du har en sød tand og godt kan lide mousserende vin med tydelig restsødme, så vil demi sec helt afgjort være et rigtig godt match for dig.
Denne type vin egner sig ikke så godt som aperitif, men fungerer derimod rigtig godt som afslutning på en middag eller sammen med ost – det gælder især for ost med blåskimmel. Du skal dog være opmærksom på, at sødmen let kan overdøve sarte retter – så gem den til de rigtige lejligheder.
Doux / Dulce / Dolce
Doux (også kaldet dulce eller dolce) er den absolut sødeste kategori af mousserende vin. Her er sukkerindholdet over 50 gram pr. liter – og det kan faktisk nå helt op til over 100 gram i nogle tilfælde, men det er dog sjældent, at du kan finde vine med så højt et sukkerindhold.
Vinen smager decideret sødt, og det er ikke ualmindeligt at bruge den til dessert, konfekt eller bare som en luksuriøs måde at forkæle sig selv på. Hvis du rigtig godt kan lide vine som Moscato d’Asti eller Asti Spumante, vil doux være i samme boldgade – dog ofte med lidt mere kompleksitet og bobler.
Det er ikke en stil, du typisk vil drikke til mad (medmindre det er en dessert), men den kan give dig en festlig afslutning på aftenen. For dig der elsker sødme, er doux det oplagte valg. Er du derimod ikke til en vin med meget tydelig sødme, så siger det sig selv, at doux ikke vil være det rette valg for dig.
Alle mousserende vine fås i forskellige sødmegrader
Når du vælger en mousserende vin, er det ikke kun typen og oprindelsen, der har betydning. Sødmegraden spiller også en vigtig rolle. Det er nemlig noget, der har stor betydning for både smagen og hvordan vinen kan bruges sammen med mad eller til forskellige former for anledninger.
Heldigvis bliver det gjort nemt for dig, da alle mousserende vine er mærket med en betegnelse, som fortæller, hvor sød eller tør den er. Står du overfor at skulle købe en flaske mousserende vin, vil det derfor være ganske nemt for dig at finde ud af, hvorvidt den hører til i den tørre eller søde ende.
De mest tørre vine kaldes for Brut Nature eller Brut Zero, og her er sødmen næsten ikke-eksisterende. Vælger du en vin mærket Brut, får du stadig en tør vin, men med en smule mere balance. Extra Dry og Sec bevæger sig længere op ad sødmeskalaen, og du vil her opleve en let sødme, som gør vinen mere imødekommende.
Demi Sec og Doux er på den søde side og passer bedst til desserter eller til dig, der foretrækker blødere og sødere vin. Når du skal vælge en mousserende vin, er det naturligvis vigtigt at vælge en vin med en sødmegrad, der både matcher din smag og det, du skal bruge vinen til.
En tør vin har en tendens til at egne sig rigtig godt til at blive brugt enten som aperitif eller til retter med skaldyr, mens en sødere variant fungerer bedre til dessert eller som et hyggeligt glas sidst på aftenen, hvor det endelig er blevet tid til at sætte sig ned og for alvor koble fra med gæsterne.
Når du lærer disse betegnelserne at kende, bliver det meget lettere for dig at finde den helt rigtige mousserende vin – uanset om det er cava, prosecco eller champagne. Af denne grund er det en god idé at bruge lidt tid på at læse op på det, da det kan spare dig for en del tid og besvær i fremtiden.
