Merlot er en af verdens mest elskede rødvinsdruer, hvilket naturligvis ikke er en status, der er blevet opnået uden grund. Derimod er der tale om en drue, der giver bløde og frugtrige vine med rund krop og behagelige tanniner, som både nybegyndere og erfarne vinkendere kun kan sætte pris på.
I denne artikel kan du finde en række af de bedste Merlot-vine på markedet, hvilket omfatter alt fra klassiske Bordeaux-udgaver til fyldige og frugtige versioner fra Italien. Derfor er der også en god chance for, at du vil kunne finde en vin, der stemmer godt overens med dine krav og præferencer.
Uanset om du er på udkig efter en prisvenlig vin til hverdag eller en helt særlig flaske til en speciel anledning, vil det være muligt at finde et match i denne artikel. Når Merlot er bedst, forener den elegance, smag og glæde i ét glas – og derfor er der ikke noget at sige til, at den er et stort hit.
Château Reynier – Bordeaux Supérieur 2020
Château Reynier Bordeaux Supérieur 2020 kan bryste sig af at være et rigtig godt eksempel på, hvordan klassisk Bordeaux skal smage, når det gøres rigtigt. Ikke nok med det, så er det en Merlot-vin, der kan købes til en pris, der ikke skræmmer nogen væk.
Med 93 point fra Decanter og en anbefaling fra Politiken har denne vin cementeret sin status som et sikkert valg for alle og enhver, der vil have kvalitet uden at sprænge budgettet. Hvis du vil finde den bedste Merlot til prisen, så er det naturligvis værd at tage et nærmere kig på denne vin.
Historisk ejendom med moderne visioner
Château Reynier ligger i de kalkstensrige bakker i Entre-deux-Mers, der ikke er langt fra Saint-Émilion. Ejendommen drives af Marc og Agnès Lurton, der tilhører en af de absolut mest indflydelsesrige vinfamilier i hele Bordeaux.
Lurton-navnet er i dag knyttet til flere kendte slotte i regionen, og den erfaring og kvalitet fornemmer du tydeligt i denne vin – selv om prisen ligger væsentligt lavere. I de seneste år har familien øget fokus på bæredygtighed og økologi i markarbejdet, hvilket også kommer til udtryk i vinens rene karakter.
Smagen af tradition og præcision
Vinen er sammensat af 50% Merlot og 50% Cabernet Sauvignon. Gæringen sker temperaturkontrolleret, hvilket bliver efterfulgt af mellem tre og fire ugers maceration. Herefter lagres vinen i 12 måneder på franske og amerikanske fade, hvilket er med til at give en diskret, men raffineret krydret dybde.
I glasset præsenterer vinen sig med en mørk rubinrød farve og aromaer af røde bær, skovbund og et strejf af cedertræ. Smagen er saftig og fløjlsblød med balanceret syre og elegante tanniner. Derfor er der tale om en vin, der rammer plet, hvis du er til en klassisk Bordeaux-vin, der ikke er blevet overgjort.
Monte Antico Toscana IGT 2020 – Neil & Maria Empson
Monte Antico Toscana IGT 2020 er et stærkt bud på en toscansk rødvin, der på bedste vis formår at kombinere både tradition og modernitet. Med 5 stjerner fra Din Vin Guide og 91 point fra James Suckling er det også en vin, der høster anerkendelse fra både forbrugere og eksperter.
Monte Antico er nemlig ikke bare endnu en vin fra Toscana, som der ellers er mange af. Derimod er der tale om et vellykket samarbejde mellem vinentusiasterne Neil & Maria Empson og en række af områdets bedste producenter, hvorfor er der garanti for at få noget helt særligt med denne vin.
Stilfuld og alsidig supertoscaner
Vinen er skabt som en Supertoscaner, der kombinerer Sangioveses toscanske nerve med international elegance fra Merlot og Cabernet Sauvignon. Netop denne årgang er desuden kendt for at være præget af en rigtig flot balance mellem frugt, krydderi og struktur.
Duften byder på modne kirsebær, blommer, urter og en snert af tobak. I munden fornemmer du en blød, rund tekstur med faste, men beherskede tanniner. Ikke nok med det, så kan du forvente, at det hele bliver rundet af med en behagelig og tør afslutning.
Kvalitet uden prætention
Det er selvsagt også vigtigt at nævne, at du her får en vin, der fungerer både til mad og for sig selv. Du kan få den til at fungere sammen med et væld af forskellige retter, men der skal dog ikke være nogen tvivl om, at den især gør sig godt til pastaretter med tomat, grillet kød og modne oste.
Monte Antico betyder ‘gammel bjergtop’, men der er ikke meget gammeldags over vinen. Den fremstår moderne i sit udtryk, men med stor respekt for det toscanske terroir. Den tilbyder høj kvalitet til en lav pris, og er derfor oplagt, hvis du er på udkig efter en Merlot-baseret vin med kant og karakter.
Château Cap Léon Veyrin – Listrac-Médoc, Cru Bourgeois Supérieur 2019
Château Cap Léon Veyrin 2019 er en vin, der oser af klassisk Bordeaux-håndværk. Det vil sige, at der er garanti for, at du her får en herlig rødvin med både elegance og finesse. Derfor bør der heller ikke være nogen tvivl om, at det er et fund for pengene.
Med 92 point fra James Suckling og flotte anmeldelser fra både Decanter, Vinous og Le Figaro, er der tale om en Cru Bourgeois Supérieur, der rammer plet i både kvalitet og udtryk. Derfor bør du ikke være et sekund i tvivl om, at du kommer til at få en god oplevelse med denne vin.
Familietradition i sjette generation
Slottet har i over 200 år produceret vin i den højtliggende del af Listrac-Médoc, hvorfor deres marker befinder sig lige mellem Margaux og Saint-Julien. I dag er det Nathalie og Julien Meyre, som er intet mindre end familiens sjette generation, der står for vinproduktionen.
Dette formår de at gøre med en helt særlig respekt for både tradition og terroir. De 15 hektar vinmarker er plantet med vinstokke, der i gennemsnit er 40 år gamle og vokser i veldrænede grusjord med kalk- og lerholdigt underlag, hvilket du bestemt også kan mærke i denne vin.
Smag med karakter og balance
I glasset er Cap Léon Veyrin 2019 tæt og mørk i farven. Næsen er rig og indbydende med noter af solbær, kirsebær, violer og tobak, hvilket bliver suppleret af en kombination af både chokolade, kaffe og cedertræ fra de 12 måneders lagring på fransk eg, hvoraf 60% er nye fade.
Smagen er blød og harmonisk, ligesom den byder på frisk syre og modne tanniner, der giver både struktur og dybde. Den har en god længde og vil udvikle sig smukt de næste 6-10 år. Det er også en madvenlig Bordeaux, der er både alsidig og elegant – perfekt til både fest og hverdagsforkælelse.
L’Orme Rauzan Gassies, Haut-Médoc 2018 – Château Rauzan-Gassies
L’Orme de Rauzan Gassies 2018 er ikke blot en flot vin, der egner sig til at blive stillet på bordet til særlige anledninger. Du får her en vin, der tager dig med på en smagsrejse til det legendariske Margaux-område, da den er skabt som tredjevinen til Château Rauzan-Gassies.
Konkret er der tale om et såkaldt 2ème Grand Cru Classé-slot, der har rødder, der strækker sig helt tilbage til 1700-tallet. Med hele 95 point fra Decanter World Wine Awards placerer denne vin sig solidt i toppen af sin klasse, hvad angår både pris og kvalitet.
Margaux-arv med et twist af Merlot
Selvom vinen bærer Haut-Médoc-betegnelsen, stammer druerne fra vinmarker lige uden for grænsen til Margaux. Det er netop her, at slottets anden- og tredjevin henter deres karakter. I L’Orme er Merlot den dominerende drue (65%), hvilket gør vinen blød og tilgængelig allerede i sin ungdom.
Derudover består de resterende 35% af Cabernet Sauvignon, hvilket naturligvis er noget, der både tilfører struktur, balance og den klassiske Margaux-næse. Derfor kommer du blandt andet til at blive mødt af noter af blyantspids og solbær, når du dufter til denne rødvin.
Fylde og finesse i perfekt samspil
I glasset står L’Orme 2018 dybrød med lilla kerne. Duften emmer af modne, mørke frugter – solbær, sorte kirsebær og blommer – pakket ind i fine noter af cigaræske og grafit. Ikke nok med det, så byder dem også på en diskret vaniljetone fra de 12 måneders lagring på franske egetræsfade.
I munden er vinen silkeblød og byder på modne tanniner samt en saftig struktur, der gør den både madvenlig og kompleks. Her er der tale om en vin for dig, der vil have Grand Cru-følelse uden Grand Cru-pris – og hvem vil dog ikke det?
Château de Ferrand – Saint-Émilion Grand Cru Classé 2020
Château de Ferrand 2020 er en Grand Cru Classé, der for alvor formår at skille sig ud fra det store udvalg. Mere konkret er der tale om en vin, der byder på både historie, finesse og ambition. Slottet blev opført i det 17. århundrede og har kun skiftet hænder én gang siden.
I 1978 blev det opkøbt af den kendte Bich-familie, der primært er kendt som medstiftere af Bic Pen. I dag drives det af Pauline Bich Chandon-Moët og Philippe Chandon-Moët, som bringer både Moët-eftermæle og nytænkning til bordet, hvorfor der er garanti for en helt unik oplevelse.
Et løft til topniveau
Siden overtagelsen er der blevet investeret massivt i både kælder og marker, hvilket naturligvis er noget, der kan mærkes i vinen. I 2012 blev Château de Ferrand fortjent hævet til Grand Cru Classé-status, hvilket er et kvalitetsstempel ud over det sædvanlige.
Markerne ligger blandt de højest beliggende i Saint-Émilion og dyrkes bæredygtigt. I 2018 blev slottet certificeret med HEV-Level 3, hvilket understreger det miljømæssige engagement. Det har dog ikke blot betydning for miljøet, men har bestemt også en stor indflydelse på vinens duft og smag.
Kompleksitet og karakter
Årgang 2020 har allerede høstet store roser, hvilket omfatter 94-95 point fra James Suckling og 92 point fra både Decanter og Jeff Leve. Vinen har en dyb, blæksort farve og åbner med en næse fuld af mørke bær, blå blomster og en diskret røget mineralitet.
I munden vil du blive mødt af modne brombær og blommer, som er ledsaget af mørk chokolade og subtile jordede toner. Tanninerne er silkebløde og velpolerede, men samtidig byder de også på nok struktur til, at vinen har evnen til at udvikle sig over det næste årti.
En moderne Saint-Émilion-vin, der er skabt med stor respekt for tradition. Samtidig er der tale om en vin, der taler direkte til dem, der sætter pris på balance, kompleksitet og finesse. Derfor skal der ingen tvivl herske om, at du med denne vin får rigtig god værdi for dine penge.
Château Olivier – Pessac-Léognan Grand Cru Classé 2018
Château Olivier er et af de ældste vinslotte i Bordeaux, og ligger midt i skovklædte omgivelser i hjertet af Pessac-Léognan. Slottets historie strækker sig helt tilbage til middelalderen, men først fra 1981 begyndte man selv at stå for vinproduktionen.
Indtil da blev alt håndteret af den kendte negociant Eschenhauer. Siden da er der investeret betydeligt i både mark og kælder, og resultatet har ikke ladet vente på sig. Hvis det er noget, du har lyst til at smage for dig selv, så skal du ikke tøve med at investere i denne vin.
Et gennembrud i nyere tid
Særligt årgang 2018 har markeret et vendepunkt for slottet, hvorfor du er sikker på at få en vin, der formår at udstråle både selvsikkerhed og modenhed – noget også anmelderne har bemærket, hvorfor det er en vin, der har høstet en del gode anmeldelser.
Decanter tildeler den 93 point og fremhæver vinens koncentration, dybde og selvsikre stil. Også James Suckling og Robert Parker’s Wine Advocate ligger højt med henholdsvis 92-93 og 91-93 point. Det er naturligvis et bevis på, at du her har mulighed for at få rigtig meget vin for dine penge.
Kraft, krydderi og balance
Vinen produceres på ca. 25 år gamle vinstokke i grus- og lerholdig jord. I glasset står den med en dyb og nærmest sort farve. Når du dufter til denne vin, åbner den sig med intense aromaer af solbær, blåbær, lakrids og sort peber. Noter af kanel, jordbund og cedertræ følger trop.
Smagen er medium til fyldig med bløde tanniner, flot syre og en krydret, mineralsk finish. Den fremstår struktureret og har et lagringspotentiale på mindst 6-8 år, hvor den for alvor vil blomstre. Du får her en Grand Cru Classé med en sjældent vellykket kombination af klassisk format og moderne fokus.
Laibach Claypot Merlot 2017
Laibach Claypot Merlot 2017 er også værd at fremhæve som en rigtig god Merlot-vin. Det er den især, da den er et rigtig godt eksempel på, hvordan sydafrikansk Merlot faktisk er i stand til at tage kampen op med nogle af verdens bedste — når den bliver behandlet med omhu og ambition.
Navnet ‘Claypot’ er ikke helt tilfældigt, eftersom det henviser til vinens særlige fremstilling, hvor man benytter traditionelle lerkrukker i dele af vinifikationen. Resultatet er en vin med unik tekstur, stor kompleksitet og en tydelig terroirfornemmelse.
Dyb, intens og chokoladepræget
I næsen mødes du af en overdådig duft med modne brombær og blåbær i centrum. Herudover byder aromaerne på noter af både mørk og hvid chokolade samt fine strejf af vilde krydderier. Bagved fornemmes diskret ristet eg fra dyr fransk egetræ, der binder hele duftoplevelsen elegant sammen.
Det er også vigtigt at nævne, at der er tale om en meget alsidig vin, du kan bruge til et væld af formål. Blandt andet er den især værd at fremhæve for at være et perfekt valg til retter med lam, vildt, svampe og modne oste. Den egner sig også til grillet grønt med masser af dybde og røg.
Smag med pondus og finesse
I munden formår Claypot Merlot at levere en både fyldig og struktureret oplevelse, der gør den til noget helt særligt. Smagen af denne rødvin er koncentreret med lag på lag af mørk frugt, krydderi og subtile noter af tobak og mokka.
Tanninerne er modne og velintegrerede, hvilket er med til at sikre, at vinen byder på en rigtig flot balance mellem kraft og elegance. Eftersmagen er lang, varm og vedholdende, og lover godt for vinens udviklingspotentiale over de næste tre til otte år.
De Trafford Merlot 2015, Sydafrika
De Trafford Merlot 2015 er et fremragende eksempel på, hvordan nogle af de bedste sydafrikanske vine sagtens kan forene europæisk inspiration med deres eget terroirs karakter. Føler du dig åben for at prøve noget nyt, er det derfor værd at give denne sydafrikanske Merlot-vin en chance.
Der er her tale om en vin, der er inspireret af de store Pomerol-vine i Bordeaux og skabt på lerrige marker i hjertet af Stellenbosch. Derfor er det også vigtigt at slå fast, at denne vin leverer en kompleks og lagringsdygtig Merlot, der tåler sammenligning med de største i genren.
David Traffords signatur og filosofi
Vinen er skabt af David Trafford, der er en tidligere arkitekt, som i dag regnes for en af Sydafrikas mest kompromisløse vinmagere. Siden 1992 har han produceret vin på sin vingård Mont Fleur, og De Trafford-vinene er kendt for at være intense, rene og kompromisløse.
Trafford frigiver først sine vine, når de nærmer sig deres optimale drikketid. Derfor kommer 2015-årgangen først ud omkring 2020. Det er naturligvis også ensbetydende med, at der er tale om en vin, der stadig har et flot liv foran sig.
Fyldig og kompleks med moden elegance
I glasset åbner denne vin med en dyb og tæt rubinrød farve. Næsen byder på modne mørke bær, blommer, cedertræ, tobak og et let chokoladepræg. I munden er vinen fyldig og koncentreret, men aldrig overvældende.
Desuden er det også en vin med silkebløde tanniner, en præcis syrestruktur og en lang, nuanceret eftersmag. Det er en vin, der balancerer kraft og finesse på fornemmeste vis, hvorfor den også kan bryste sig af at være et ideelt valg til både grillet oksekød, lammekoteletter, simreretter og modne oste.
Gino Fasoli Orgno 2012
Gino Fasoli Orgno 2012 er ikke blot endnu en Merlot-vin, der har fået en plads på hylden. Derimod er der tale om en vin, der kan give dig en helt unik oplevelse. Den er skabt med både stor passion og tålmodighed i hjertet af Valpolicella, hvorfor du her får en italiensk Merlot-vin.
Vinen repræsenterer toppen af, hvad økologisk Merlot kan præstere. Med en Vivino-rating på hele 4.7 og 93 point fra James Suckling, er der tale om en vin, der har sat sig tydelige spor hos både anmeldere og vinelskere. Derfor er det også svært at forestille sig, at du bliver skuffet over at have valgt denne vin.
Håndværk og tørret frugt i skøn forening
Orgno er lavet på 100% Merlot, men ikke på hvilken som helst måde. Druerne håndplukkes og tørres i 2-3 måneder efter høst. Det er en teknik, der ellers primært bruges til Amarone, hvorfor det selvsagt får vinen til at skille sig ud fra udvalget af øvrige vine lavet på Merlot.
Denne metode medfører, at det bliver muligt at koncentrere både frugt og sukker, så vinen dermed ender med at få en endnu mere intens dybde. Herefter lagres vinen i 36 måneder på nye franske barriques, hvilket tilføjer komplekse noter af vanilje, tobak og mørk chokolade.
Smag med dybde og elegance
I glasset står Orgno 2012 med en mørk og tæt farve. Duften er intens og byder på lag af tørrede kirsebær, solbær, lakrids, krydderier og let røg. I munden er vinen fyldig, varm og silkeblød, hvor den også byder på modne tanniner, dyb frugt og en vedholdende eftersmag.
Trods sin kraft bevarer den en imponerende balance og elegance, hvilket også gør, at den er meget nem at drikke. Gino Fasoli Orgno 2012 bryster sig desuden af at være et oplagt valg til både rødt kød, vildt og rige pastaretter. Men den er også fantastisk for sig selv, hvis du bare gerne vil nyde et godt glas.
Twomey Merlot Napa Valley Soda Canyon Ranch 2014
Twomey Merlot Napa Valley Soda Canyon Ranch 2014 er et glimrende eksempel på, hvad Merlot som drue er i stand til, når den dyrkes og håndteres med kompromisløs kvalitet som mål. Bag vinen står Twomey Cellars – en del af den anerkendte Silver Oak-familie.
Med Soda Canyon Ranch som vinens ophav er fundamentet lagt for noget ganske særligt. Denne vin er skabt fra en enkelt mark i Napa Valley, der med sin unikke beliggenhed og jordbund har vist sig at være i stand til at levere Merlot-druer med både karakter, dybde og finesse.
Aromatisk kompleksitet og vinøs elegance
Årgangen 2014 var særdeles gunstig i Napa, og det mærkes i Twomeys Merlot. Vinen åbner med en intens og lagdelt næse, hvor mørke bær som brombær og solbær træder frem som det første, men senere får følgeskab af moden blomme, kirsebær og et strejf af eksotiske krydderier.
Der kommer yderligere kompleksitet fra noter af ristet eg, røg, chokolade og kaffe. Det er en række diskrete elementer, der vidner om en nænsom og præcis fadlagring. Når du dufter til den, er der derfor ingen tvivl om, at det er svært at holde sig fra at smage på den.
Fylde, balance og finish med finesse
I munden er vinen silkeblød og koncentreret. Tanninerne er modne og flot integrerede, mens syren giver friskhed og balance til den fyldige frugt. Smagsprofilen byder på mørk frugt, ristede toner og krydrede detaljer, der til sidst munder ud i en lang og elegant eftersmag.
Twomey Merlot 2014 passer perfekt til grillet oksekød, lammekrone, braiseret svinekød og fyldige pastaretter. Den er også en oplevelse i sig selv, hvilket blot du sørger for at servere den i store glas og ved rette temperatur. Du får her en vin med både umiddelbar charme og lagringspotentiale.
Historien bag Merlot-druen
Når du nyder et glas Merlot, smager du ikke bare frugt og fylde – du får også en bid af vinens historie. Merlot stammer oprindeligt fra Bordeaux i Frankrig, hvor den første gang blev nævnt i skriftlige kilder i slutningen af 1700-tallet. Derfor er det en drue, der har været anvendt i rigtig mange år.
Navnet menes at komme fra det franske ord ‘merle’, som betyder solsort. Årsagen til dette er, at netop denne fugl efter sigende er særligt glad for de mørkeblå druer.
Fra Bordeaux til hele verden
Du vil ofte finde Merlot i klassiske Bordeaux-blandinger, hvilket især gør sig gældende for vine fra områder som Saint-Émilion og Pomerol, hvor den har en tendens til at spille en hovedrolle i vinene sammen med Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon.
Især vinen fra Château Pétrus i Pomerol har været med til at give Merlot internationalt ry som en ædel og luksuriøs drue. I løbet af 1900-tallet begyndte Merlot at brede sig til resten af verden, hvorfor det bestemt ikke kun er i den franske region, at Merlot bliver brugt i stor stil.
I dag vokser den i næsten alle vinproducerende lande, hvilket omfatter alt lige fra Italien og Chile til USA, Australien og Sydafrika. Især i Californien har Merlot opnået enorm popularitet, hvor den ofte laves i en mere moden, frugtig og blød stil, der er nem at holde af.
En drue med personlighed og tilpasningsevne
Det, der gør Merlot så elsket, er dens evne til at tilpasse sig forskellige klimaer og jordbundsforhold. Den modner tidligt, hvilket giver vinproducenter mulighed for at opnå en rund og fyldig stil med bløde tanniner og en frugtig karakter – som regel også med noter af kirsebær, blommer og chokolade.
Når du vælger en flaske Merlot, vælger du derfor også en vin med dybe rødder i vinens kulturhistorie. Samtidig vælger du også vin baseret på en drue, der fortsætter med at begejstre generation efter generation. Derfor er der også en god chance for, at vinen kommer til at imponere dig.
Hvor dyrkes Merlot?
Merlot er en af de mest udbredte og alsidige rødvinsdruer i verden. Dens bløde tanniner og frugtige profil gør den populær blandt vinelskere. Druen dyrkes i mange vinregioner i hele verden, hvorfor den selvfølgelig tilegner sig nogle unikke karakteristika fra hvert af disse områder.
Frankrig: Bordeaux – Merlots fødested
Bordeaux-regionen i det sydvestlige Frankrig er hjemsted for Merlot. Især på højre bred af Gironde-floden, hvor man finder anerkendte områder som Saint-Émilion og Pomerol, trives Merlot på de lerholdige jorde.
Her produceres vine med blød struktur og noter af røde frugter. Merlot er ofte hoveddruen i disse blandinger, hvilket resulterer i elegante og lagringsdygtige vine. Der findes også et mindre udvalg af vine, hvor Merlot er den eneste drue, der har været anvendt til produktionen.
Italien: Toscana og Friuli-Venezia Giulia
I Italien har Merlot fundet en betydelig plads, men det er dog især i Toscana, at den bliver brugt i stor stil. Her er den især kendt for at være en del af de berømte ‘Super Toscanere’. Her blandes Merlot ofte med Sangiovese, hvilket tilfører vinene fylde og blødhed.
I Friuli-Venezia Giulia, der ligger grænsen til Slovenien, produceres Merlot som en enkeltstående druevin med en lettere og mere frugtdrevet profil. Derfor er der rig mulighed for at finde en italiensk Merlot-vin, der stemmer godt overens med netop dine præferencer.
USA: Californien og Washington State
I USA er Merlot især fremtrædende i Californien, hvor særligt er Napa Valley og Sonoma County er blevet kendt som områder, der har taget druen til sig. I disse områder produceres der et stort udvalg af Merlot-vine med fyldig krop og smagsnoter af modne blommer og chokolade.
Washington State er også kendt for Merlot, hvor det køligere klima giver vine med en balance mellem frugt og syre. Det er naturligvis igen med til at sætte en tyk streg under, at Merlot er en drue, der formår at trives i store dele af verden.
Chile: Central Valley
Chile har etableret sig som en vigtig producent af Merlot – især i Central Valley-regionen. Det varme klima og de frugtbare jorde resulterer i vine med bløde tanniner og smagsnoter af sorte kirsebær og krydderier. Chilenske Merlots er ofte prisvenlige og kendt for deres konsistente kvalitet.
Australien: South Australia og New South Wales
I Australien dyrkes Merlot primært i South Australia og New South Wales. Her produceres vine med en frugtig profil, der ofte byder på noter af blommer og krydderier. Australske Merlots er derudover også kendt for deres store grad af tilgængelighed og det faktum, at de passer godt til en bred vifte af retter.
New Zealand: Hawke’s Bay
New Zealand, herunder særligt Hawke’s Bay-regionen, har også valgt at tage Merlot til sig. Det køligere klima bidrager til vine med en elegant struktur og smagsnoter af røde frugter og urter. Merlot-vine fra dette område er ofte mere syreholdige, hvilket giver dem en frisk karakter.
Argentina: Mendoza
I Argentina, herunder især i Mendoza-regionen, dyrkes Merlot i højderne af Andesbjergene. Her kombineres varme dage med kølige nætter, hvilket resulterer i vine med koncentreret frugt og bløde tanniner. Argentinske Merlots har ofte noter af mørke bær og et strejf af krydderi.
Merlots evne til at tilpasse sig forskellige klimaer og jordtyper gør den til en favorit i store dele af verden. Hver region formår dog at tilføre sine unikke nuancer til druen, hvilket giver en bred vifte af smagsoplevelser – og det garanterer, at udvalget af Merlot-vine har noget at byde på for alle.
Hvordan smager Merlot?
Når du tager den første tår af en Merlot, møder du ofte en blød og frugtrig vin. Af denne grund vil du også opleve, at den straks vil føles behagelig i munden. Den er især kendt for sin rundhed og silkebløde tanniner, hvilket gør den let at drikke – også for dig, der måske ikke er vant til kraftige rødvine.
Smagen af Merlot domineres i de fleste tilfælde af mørke frugter. Du vil typisk opleve noter af modne blommer, solbær, kirsebær og brombær. I nogle tilfælde kommer der også strejf af blåbær eller jordbær frem – især hvis vinen er lavet i køligere klimaer, hvilket f.eks. kan være Bordeaux eller Washington State.
Her kan du desuden også finde en mere syredrevet stil med friske, røde frugter. En af de ting, der især er med til at adskille Merlot fra mange andre rødvine, er dens tanninstruktur. Den er ofte blød og afrundet, hvilket gør vinen nem at nyde uden lang lagring.
Du vil også kunne finde diskrete krydderier i smagen, hvilket typisk kommer til udtryk i form af lakrids, vanilje eller kakao. Dette er noget, som du især vil komme til at opleve, hvis du har valgt en vin, der har været lagret på egetræsfade.
Varierende udtryk afhængigt af oprindelse
Merlots smagsprofil varierer meget, alt efter hvor den er dyrket. En Merlot fra Californien har f.eks. en tendens til at være langt mere fyldig og rig med noter af chokolade og mørke kirsebær, mens en Merlot fra Bordeaux er mere elegant og jordnær med toner af tobak, læder og urter.
Alt i alt er Merlot en alsidig vin med en behagelig balance mellem frugt, blødhed og krydderi. Derfor er det også et perfekt valg til både hverdag og fest. Det handler blot om at vælge en konkret vin, der egner sig til det tiltænkte formål.
Merlot til maden: Hvilke muligheder har jeg?
Når du åbner en flaske Merlot, åbner du samtidig for en lang række muligheder i køkkenet. Merlot er nemlig en af de mest alsidige rødvine, når det kommer til at parre den med mad. Den runde, bløde smag og de modne frugtnoter gør den nem at matche med mange retter.
Kødretter i centrum
Du kommer langt med Merlot, når menuen står på kød, hvilket bestemt også har været med til at booste dens popularitet. Den fungerer nemlig rigtig godt til rødt kød, da den især er god til både kalve- og oksekød, som ikke er alt for fedt eller grillet alt for hårdt.
En saftig bøf med bearnaise eller klassisk oksesteg med rodfrugter spiller rigtig godt sammen med Merlot, da dens frugtige og milde karakter vil harmonere godt med det røde kød. Den lave syre og de bløde tanniner gør også, at vinen ikke overdøver kødet, men tværtimod løfter smagen.
Til fjerkræ og svinekød
Merlot er også oplagt til lettere kødtyper som kylling og svinekød. Her kommer vinens charme og varme bærnoter virkelig til deres ret. En ovnbagt kylling med urter eller en flæskesteg med sprød svær og æbler finder en fin balance sammen med Merlot.
Er retten til den sødere eller den mere krydrede side, matcher det bare endnu bedre. Det handler naturligvis i særligt høj grad om det faktum, at Merlot har en naturlig sødme i frugten, som formår at spille flot sammen med glaseret kød eller mildere krydderier.
Vegetar og ost
Du behøver ikke servere kød for at få det maksimale ud af en Merlot. Den klarer sig godt med vegetariske retter, herunder særligt retter med svampe, linser, aubergine eller tomatbaserede saucer. En fyldig ratatouille eller svamperisotto er oplagte valg.
Til ost går Merlot bedst med milde til halvhårde varianter, hvilket blandt andet tæller brie, gouda eller comté. Her kan dens frugt og blødhed nemlig skinne igennem. Selv uden mad er Merlot en fornøjelse. Den er rund, blød og tilgængelig – en perfekt vin, når du bare vil slappe af med et glas efter en lang dag.
Købsguide: Find den bedste Merlot-vin
At vælge den rette Merlot-vin er ikke altid nemt. Der er et utal af disse vine at finde på det danske marked, og de adskiller sig fra hinanden på en lang række punkter. Som følge af dette, vil det langt fra være dem alle, der vil passe godt til dine præferencer og tiltænkte formål.
Derfor er der også en række faktorer, der er vigtige at have fokus på for at kunne sikre, at vinen passer til dine behov og præferencer. Hvis du ikke har den store erfaring med dette, er du heldigvis landet det helt rette sted. Herunder kan du nemlig læse om en række af de faktorer, der især er værd at holde øje med.
1) Formål
Først og fremmest bør du overveje, hvad anledningen er for dit vinkøb. Er det til en uformel sammenkomst? En særlig fejring? Eller skal du finde en vin, der egner sig som gave? I alle tre tilfælde vil der være stor forskel på, hvad der er det mest hensigtsmæssige valg.
Til afslappede lejligheder kan en lettere og mere frugtdrevet Merlot vise sig at være det klart bedste valg. Derimod kan det godt svare sig at vælge en mere kompleks og lagret version til mere formelle begivenheder, da den vil passe bedre til et sådant formål.
2) Mad
Merlot er kendt for at være en vin, der byder på en høj grad af alsidighed, når det kommer til at parre den med mad. Den byder på bløde tanniner og en medium til fyldig krop, hvilket er egenskaber, der gør den velegnet til et stort udvalg af forskellige retter.
Derfor er det også en god idé at overveje, hvilke måltider du har planer om at servere sammen med vinen. For eksempel komplementerer Merlot retter som grillet kød, pasta med tomatbaserede saucer og endda visse vegetariske retter.
Hvis du ønsker en vin, der kan ledsage forskellige retter, er Merlot et rigtig godt valg. Igen er det dog vigtigt at slå fast, at det ikke betyder, at du bare kan vælge en hvilken som helst vin. Derimod er du nødt til at have fokus på at finde en Merlot-vin, der egner sig specifikt til den ret, som du vil servere.
3) Præferencer
Dine personlige smagspræferencer spiller en stor rolle i valget af den rette Merlot. Foretrækker du en vin med udtalte frugtnoter som blomme og kirsebær? Eller hælder du mere til en vin med jordagtige undertoner og krydderier? Uanset om du er til det ene eller det andet, kan Merlot være et godt valg.
Merlot-vine varierer en hel del i stil afhængigt af, hvor den kommer fra. For eksempel har Merlot fra Californien en meget klar tendens til at være mere frugtdrevne, mens dem fra Bordeaux ofte udviser mere struktur og kompleksitet.
4) Budget
Dit budget er naturligvis også noget, du er nødt til at tage højde for, når du skal finde en god vin. Det gør sig gældende, uanset om der skal være tale om en Merlot eller ej. Heldigvis findes der Merlot af høj kvalitet i næsten alle prisklasser, hvorfor du også kan finde en ideel vin, der matcher dit budget.
Hvis du er på jagt efter en god vin til hverdag, kan du finde en lang række gode flasker til ganske overkommelige priser. Til særlige lejligheder kan det dog være værd at investere i en Merlot fra enten en anerkendt producenter eller region.
I denne forbindelse er det dog værd at nævne, at du skal huske på, at pris ikke altid er en indikator for kvalitet. Derfor kan det som regel godt betale sig at læse anmeldelser og få anbefalinger, da det er den klart bedste måde at skille fårene fra bukkene på.
5) Lagringspotentiale
Inden du for alvor går i gang med at lede efter den bedste Merlot vin, så bør du også gøre dig tanker om, hvorvidt du ønsker at drikke vinen med det samme, eller om du derimod har planer om at skulle lagre den i din vinkælder i nogle år.
Nogle Merlot-vine er lavet til at blive nydt med det samme, mens andre udvikler større kompleksitet og dybde med alderen. Hvis du er interesseret i at lagre vinen, bør du vælge en Merlot med godt lagringspotentiale, hvilket typisk vil kunne findes i vine med højere syre og tanninindhold.
6) Anmeldelser
Endelig kan det være nyttigt at sætte lidt tid af til at læse en række vinanmeldelser og -vurderinger fra pålidelige kilder. Sådanne anmeldelser kan du nemlig bruge til at få en god indsigt i vinens kvalitet, smagsprofil og potentiale, uden selv at have smagt på den.
Dog er smag subjektivt, så brug anmeldelser som en vejledning snarere end en endegyldig dom. Det bedste er at prøve forskellige Merlot-vine selv. Det er nemlig den klart bedste måde at finde ud af, hvad der passer bedst til din smag, men det kræver naturligvis, at du er villig til at købe lidt af hvert.
Ved at tage disse faktorer i betragtning kan du træffe en langt mere informeret beslutning og finde den Merlot, der bedst opfylder dine behov og præferencer. Uanset om du er nybegynder eller erfaren vinelsker, vil du helt sikker kunne finde en Merlot, der er som skræddersyet til dine ønsker.
FAQ
Ja, Merlot varierer afhængigt af dyrkningssted. Fransk Merlot er ofte mere struktureret, mens f.eks. californisk og chilensk Merlot er mere frugtig og blød i stilen.
Château Pétrus fra Pomerol i Bordeaux er den mest kendte Merlot-baserede vin i verden og er berømt for sin dybde, elegance og ekstremt høje kvalitet.
Den bedste Merlot afhænger af smag og budget, men Château Pétrus fra Bordeaux og Duckhorn fra Californien er blandt de mest anerkendte og prisbelønnede.
En god Merlot starter typisk ved 100-150 kr. Flasker i topklasse fra Bordeaux eller Californien kan koste flere hundrede eller tusindvis af kroner.