Dessertvin er den søde afslutning på en god middag – og en undervurderet skat i vinverdenen. Den egner sig perfekt til ost, chokoladedesserter, frugttærter eller bare som et lille glas hygge i sig selv. Men hvilken dessertvin skal du vælge? Det kan være svært at svare på, da udvalget er stort.
Når du ser nærmere på udvalget af dessertvin, vil du kunne se, at det spænder fra syditalienske Passito’er til klassiske franske Sauternes og intense tyske Eisweine. Derfor bør du ikke være i tvivl om, at der er mange valgmuligheder, der hver især har noget særligt at byde på.
I denne dessertvin test kan du finde en række af de bedste dessertvine på markedet, hvorfor du også vil kunne finde én, der passer til både din smag og dit budget. Det er naturligvis gældende, uanset om du skal bruge den til en bestemt dessert eller blot ønsker at kunne nyde et skønt glas efter maden.
Moscato d’Asti, Maggiorina 2023 – Massimo Rivetti
Moscato d’Asti, Maggiorina 2023 fra Massimo Rivetti er et bevis på, at dessertvin sagtens kan være både sødmefuld og syrefrisk på én gang. Derfor er det et ideelt bud på en vin for dig, der har en tendens til at synes, at dessertvin kan blive en anelse for sødmefulde.
Denne vin formår at balancere den klassiske aromatiske stil, Moscato er kendt for, med en skarpere syreprofil og mere finesse end mange af sine mere sødlige fætre. Resultatet er en dessertvin, der charmerer uden at blive tung – og som alle og enhver vil kunne nyde.
Terroir og tradition – en vin med historie
Druerne stammer fra 40 til 45 år gamle vinstokke, der alle er plantet på den kalkstensrige og sydvestvendte Serraboella-høj, der befinder sig 380 meter over havets overflade. Førhen blev disse druer solgt til producenten La Spinetta, men i dag er det Rivetti selv, der forvandler dem til vin.
Vinificeringen foregår skånsomt i ståltanke under temperaturkontrollerede forhold, hvilket naturligvis bliver gjort med henblik på at bevare friskheden og det aromatiske udtryk. Derfor er der en garanti for, at du kommer til at opleve dette, hvis du beslutter dig for at forkæle dig selv med denne vin.
Smagsoplevelse med finesse og fokus
Moscato d’Asti, Maggiorina åbner med fine bobler og en lys strågul farve. I næsen mødes du af noter af citrus, blomster, gule æbler og et strejf af søde krydderier. I munden er den intens og sødmefuld, men samtidig holdt i flot balance af en fokuseret, livlig syre, hvilket gør den let og forfriskende at drikke.
Når du serverer den, er det naturligvis bedst at servere den afkølet. Den egner sig især godt til at blive brugt som ledsager til desserter med frisk frugt, sorbet eller is, da vinens aromatiske kompleksitet og syre her virkelig kan komme til sin ret. Du får her en Moscato med kant, klasse og karakter.
Niederhäuser Hermannshöhle, Riesling Auslese 2022
Niederhäuser Hermannshöhle, Riesling Auslese 2022 er et lysende eksempel på, hvor elegant og balanceret sød tysk Riesling kan være. Denne vin er skabt af Jakob Schneider, der er en ung vinmager, der i løbet af de seneste år er blevet anerkendt som én af Tysklands mest talentfulde af slagsen.
Med 96 point fra James Suckling og 95 point fra Flaskehalsen er det en dessertvin i absolut topklasse. Derfor bør det heller ikke komme som den store overraskelse, at du får en dessertvin, der formår at byde på en stor kompleksitet og præcision til en stadig overkommelig pris.
Terroir i verdensklasse
Vinmarken Hermannshöhle er den mest prestigefyldte i hele den anerkendte Nahe-region. Jakob Schneiders cirka to hektar store parceller ligger stejlt og sydvestvendt, og undergrunden består for en stor del af en blanding af vulkansk sten og grå skifer.
Det er med til at give vinen en meget karakteristisk mineralitet, som sammen med områdets mikroklima bidrager til et utroligt lagringspotentiale. Derudover er det også vigtigt at nævne, at den formår at levere en spændstighed, der sjældent er at finde i søde vine.
Smagsprofil med dybde og balance
Riesling Auslese 2022 åbner med en duft af hyldeblomst, lime, hvide blomster, hvid fersken og eksotisk frugt som ananas. Smagen er rig og fyldig med silkeblød sødme, men balanceres mesterligt af en intens og præcis syre, der formår at skære gennem frugten og giver vinen energi og elegance.
Eftersmagen er lang og detaljeret, og du mærker straks, at der er tale om håndværk af højeste kvalitet. Denne Auslese er en ideel ledsager til frugttærter, cremebaserede desserter eller blåskimmelost. Men den er mindst lige så smuk, hvis du bare ønsker et glas i sig selv, som afslutning på en god aften.
Le Colline Asti Spumante – Dezzani S.R.L
Le Colline Asti Spumante fra Dezzani S.R.L er et helt fantastisk eksemepl på, hvorfor denne mousserende vintype har så stor gennemslagskraft. Det er ikke blot i Italien, at det forholder sig på den måde. Derimod er det noget, der er gældende i en lang række europæiske lande.
Du får her en vin, der ikke prøver at være noget, den ikke er. Den er sød, livlig, letdrikkelig og utroligt imødekommende. En sand publikumsfavorit, der leverer præcis det, du forventer af en god Asti. Hvad det vil sige er, at du er sikker på at blive mødt af både bobler, finesse og masser af frugt.
Italiensk DOCG-kvalitet med respekt for tradition
Denne vin er produceret i Piemonte-regionen og bærer den prestigefyldte DOCG-klassifikation. Det er en fordel for dig som køber, da det er en klar garanti for både høj kvalitet og overholdelse af strenge regler for druesort, produktion og oprindelse.
Vinen er lavet på 100% Moscato Bianco og vinificeret efter charmat-metoden, hvor andengæringen foregår i tryktank. Det bevarer druernes friske frugtighed og giver en elegant og vedvarende mousse, hvorfor det naturligvis er en meget behagelig oplevelse at drikke denne mousserende vin.
Smagsoplevelse med bred appel
I glasset fremstår vinen klar og strågul med vedvarende bobler. Duften er delikat og aromatisk med noter af hyldeblomst, ferskner, mandler og hvide blomster. Smagen er sødmefuld, men aldrig tung – den holdes nemlig elegant oppe af en frisk syre og en blød, cremet mundfornemmelse.
Eftersmagen er behagelig og gør det svært at holde sig til et enkelt glas af denne skønne vin. Le Colline Asti Spumante er en vin, du kan bruge til det hele. Den fungerer som aperitif, til desserter, til kage og ved enhver lejlighed, hvor der er noget at fejre. Derfor er der også garanti for, at den vil være et hit.
Coteaux du Layon Rochefort 2022 – Domaine de la Motte Loire
Coteaux du Layon Rochefort 2022 fra Domaine de la Motte er en dessertvin, der fortjener langt mere opmærksomhed, end den får. Her er der tale om en vin, der er fremstillet på 100% Chenin Blanc, der kommer fra de stejle skråninger omkring Layon-floden, som er en sidegren til Loire.
Derfor er der garanti for, at denne vin er i stand til at levere en både elegant og kompleks smagsoplevelse, der let kan konkurrere med mere kendte dessertvine som Sauternes. En af de mest markante fordele er dog, at du har mulighed for at købe denne vin til en langt lavere pris.
Ædel råddenskab og håndplukket perfektion
I det fugtige, men solrige klima omkring Layon skabes de ideelle betingelser for botrytis cinerea – den ædle råd. Det er en langsommelig proces, der får druerne til at koncentrere deres sukker og udvikle en helt særlig aromaprofil, der egner sig helt fantastisk til at blive brugt til dessertvin.
Druerne til Coteaux du Layon Rochefort høstes i flere omgange, så kun de mest modne og perfekte druer ender med rent faktisk at blive brugt til vinen. Denne metode sikrer en høj kvalitet og et intenst udtryk i både duft og smag, hvorfor det er forståeligt, at det er et populært valg.
Fyldig sødme balanceret af livlig syre
Det, der gør denne vin særligt velegnet som dessertvin, er den perfekte balance mellem sødme og syre. Du mødes af aromaer af abrikos, ananas, honning, safran og æbletærte. Smagen er koncentreret og cremet, men holdes opløftende og spændstig af druens naturlige syre, der gør vinen frisk og livlig.
Coteaux du Layon Rochefort 2022 gør sig særlig godt til desserter med syrlige elementer. Derfor er det et godt bud på en dessertvin til f.eks. æbletærte, rabarberkompot eller citronfromage. Den er en sand fornøjelse – både for dig der elsker klassiske dessertvine og dig, der søger nye smagsoplevelser.
Quinta do Vale Meão Vintage Port 2018
Quinta do Vale Meão Vintage Port 2018 er ikke bare endnu en vintage port, som du naturligvis kan finde i et stort omfang. Her er der tale om en vin, der efterlader dig med et kraftfuldt og storladent udtryk for en af de mest lovende årgange i nyere tid.
Med tårnhøje ratings fra Wine Enthusiast (97 point), Decanter (96 point) og Wine Spectator (95 point) placerer denne vin sig solidt blandt eliten af portvine. Årgang 2018 bliver allerede omtalt som en potentiel legende, hvorfor du har mulighed for at få rigtig god værdi for dine penge med denne flaske.
Traditionelt håndværk og kompromisløs kvalitet
Produktionen foregår efter den klassiske metode, hvilket vidner om, at producenten har stor respekt for tradition. Druerne håndplukkes og sorteres grundigt for at undgå uønsket botrytis. Efter nænsom knusning fodtrædes de i store granitkar i tre dage, hvor mostens sukkerindhold styres nøje.
Først når hele denne proces er overstået, bliver gæringen standset med tilsat vinsprit. Derefter modnes vinen 12 måneder på brugte kastanjefade. Dette bliver gjort, da det er med til at bevare frugtens intensitet og vinens struktur.
Smagsoplevelse i verdensklasse
I glasset præsenterer Quinta do Vale Meão sig med en dyb farve. Duften er kompleks og aromatisk med noter af brombær, hindbær, mørk chokolade og tørrede rosenblade. På tungen viser vinen sin storhed: Lag på lag af mørk frugt, blød tekstur og en sødme, der balanceres af en markant syre og fast struktur.
Det er en vin med kraft, finesse og et nærmest uendeligt gemmepotentiale. Denne Vintage Port er oplagt til dig, der gerne vil gemme den, men den kan også nydes ung, hvis du har mod på at gøre dette. Den egner sig perfekt til chokolade, blåskimmelost eller som et overdådigt punktum på et måltid.
Quinta do Pégo Vintage Port 2015
Quinta do Pégo Vintage Port 2015 er en vin, der kan bryste sig af, at den på smukkeste vis forener Douros rå kraft med en sjælden elegance. Den er skabt af Rozès’ dygtige vinmager Manuel Henrique i tæt samarbejde med Wouter Pienaar, hvilket naturligvis er din garanti for en kvalitet i særklasse.
Hertil er det naturligvis også vigtigt at nævne, at du her får en portvin, der er produceret på druer fra gamle vinstokke på ejendommens historiske marker. Derfor bør du ikke være i tvivl om, at denne portvin er et bevis på, hvad erfaring, terroir og passion kan frembringe, når alt spiller sammen.
En højt anerkendt årgang
Denne 2015-årgang regnes blandt de bedste, Quinta do Pégo nogensinde har frigivet. Det bekræftes af en lang række imponerende anmeldelser: 97 point hos Decanter World Wine Awards, 95 point hos International Wine Challenge, 94 point i Vinbladet og 92 point i Ekstra Bladet.
Det er et vink til både samlere og dig, der bare er vild med portvin, om, at her har vi at gøre med en portvin i særklasse. Af denne grund skal du heller ikke være i tvivl om, at det er et ideelt valg for dig, der ikke vil gå på kompromis med dit valg af portvin til dessert.
Duft og smag i perfekt harmoni
Farven er dyb og næsten lilla. Duften er rig og kompleks med noter af modne bær, brombær, violer og mørk chokolade. I munden fremstår vinen kraftfuld, koncentreret og silkeblød på samme tid. Tanninerne er velintegrerede og med til at give struktur.
Eftersmagen er også værd at fremhæve, da den er lang og behagelig med perfekt balanceret sødme og syre. Quinta do Pégo Vintage Port 2015 er oplagt til mørk chokolade, blåskimmeloste eller bare som en luksuriøs afslutning på en middag. Den bør serveres let afkølet og kan med fordel gemmes i mange år.
Château Suduiraut 1’er Cru Sauternes 2004
Château Suduiraut 1’er Cru Sauternes 2004 er en klassisk og overdådig dessertvin. Den udmærker sig især ved at være i stand til at indfange alt det, Sauternes står for: kompleksitet, elegance og en dyb, sødmefuld karakter, der aldrig ender med at blive lidt for tung.
Denne Premier Cru-vin er produceret på marker, der direkte grænser op til den legendariske Château d’Yquem – og det er noget, som du straks vil kunne smage. I gode årgange, som det var tilfældet for 2004, kan Suduiraut i blindsmagninger endda forveksles med sin verdensberømte nabo.
Stor ros fra internationale kritikere
Denne årgang har modtaget flotte anmeldelser fra toneangivende vinskribenter: 92 point fra både Wine Enthusiast og Robert Parker, og hele 93 point fra både James Suckling og Decanter. Derfor er du sikker på at få en dessertvin, der tilhører den absolutte elite, hvis du beslutter dig for at vælge denne vin.
Hugh Johnson har kaldt Suduiraut ‘en af de bedste Sauternes’, og det er let at forstå hvorfor, når man smager på denne forførende vin. Først og fremmest er der dog tale om en vin, der byder på en parfumeret næse med noter af tørret abrikos, honning, appelsinskal, safran og lette krydderier.
Duft og smag med dybde og finesse
I munden fremstår den fyldig og fløjlsblød med lag på lag af tropisk frugt, vanilje og en subtil botrytisk karakter. Den har en rig og næsten sensuel krop, men bliver ikke for tung takket være en præcis og livlig syre, der holder vinen frisk og balanceret hele vejen gennem den lange eftersmag.
Denne vin kan drikkes nu med stor fornøjelse, men den har også et enormt lagringspotentiale. Du kan med fordel vælge denne vin, hvis du vil servere den til foie gras, blåskimmeloste eller frugtbaserede desserter – eller bare alene som en luksuriøs afslutning på et helt særligt måltid.
Hartenberg Riesling Noble Late Harvest 2020
Hartenberg Riesling Noble Late Harvest 2020 er et rigtig godt eksempel på, hvordan Sydafrika mestrer produktionen af ædelsøde vine med balance, dybde og kompleksitet. Det er et godt bud på en vin for dig, der har et ønske om at prøve noget, som du måske ikke drikker hver dag.
Du får her en vin, der er produceret i det anerkendte vinområde Stellenbosch. Derudover er der tale om en dessertvin, der har en særlig evne til at kombinere intens frugtighed med en livlig syre, hvilket naturligvis er med til at give en frisk og elegant oplevelse i glasset.
Aromatisk dybde og delikat smag
Vinen åbner med en indbydende duft af honning, moden citron og tropiske frugter, der straks lover en kompleks smagsoplevelse. I munden er den medium fyldig med fine noter af kandiseret appelsinskal, karamelliseret citrus og et strejf af blomster.
Den afsluttende mineralitet og syre skaber en harmonisk balance, der løfter sødmen og giver vinen en forfriskende renhed. Det er også vigtigt at nævne, at Hartenbergs Noble Late Harvest er et utroligt alsidig valg, når det kommer til at skulle parre den med mad..
Perfekt til mad – eller som dessert i sig selv
Denne vin fungerer sublimt til blåskimmelost og foie gras, men også til frugtdesserter som abrikostærte, citronkage eller ferskenkompot. Derudover er den også et rigtig godt valg til asiatisk mad med krydderier – eksempelvis kylling i karry – hvor sødmen og syren står flot op mod stærke smage.
Med en flot Vivino-rating på 4.4 ud af 5 er det tydeligt, at denne vin også begejstrer vinelskere verden over. Det er en vin, der både kan nydes nu og har potentiale til at udvikle sig smukt over de næste år. Derfor er det oplagt, at du køber et par flasker, som du kan gemme i kælderen.
Latium Morini Passito Sette Dame 2013
Latium Morini Passito “Sette Dame” 2013 er en imponerende og kompleks dessertvin fra Val d’Illasi, der er en del af Veneto-regionen nordøst for Verona. Vinen er lavet på en klassisk italiensk passito-metode, hvor druerne tørres i op til 150 dage, hvilket bliver gjort for at koncentrere sukker og aromaer.
Resultatet er en sød vin med dybde, elegance og en næsten cremet tekstur, der forkæler sanserne fra første slurk. Hvad det vil sige er, at du naturligvis kan vide dig helt sikker på ikke at gå galt i byen med dit valg af dessertvin, hvis du beslutter dig for at købe Latium Morini Passito “Sette Dame” 2013.
Håndværk og tradition fra gamle vinstokke
Vinen er baseret på 100% Garganega-druer fra over 30 år gamle vinstokke. Druerne høstes i hånden sidst i september og tørres nænsomt for at udvikle koncentration og kompleksitet. Efter gæringen lagres vinen minimum 24 måneder på små barriques.
Den lange lagring er naturligvis en klar fordel, da det er med til at tilføre yderligere dybde, vaniljekrydderi og finesse til den færdige vin. Det er naturligvis også værd at nævne, at farven af denne vin er dybt gylden, hvilket gør den meget tiltalende at se på.
Duft og smag med varme og finesse
I næsen mødes du af en intens og parfumeret duft af eksotiske frugter, tørrede abrikoser, rosiner, blomster og vanilje. Smagen er sød og harmonisk med noter af karamel, kandiseret citrus og et strejf af honning. Eftersmagen er lang og silkeblød med elegant syre, der balancerer sødmen perfekt.
Latium Morini Sette Dame 2013 er ideel til chokoladedesserter, frugttærter, blåskimmeloste eller bare som en eksklusiv afslutning på et godt måltid. Hvis du vil være sikker på at få den bedste oplevelse, skal du sørge for at servere den afkølet ved 6-12 grader.
Château d’Arche Sauternes 1991 (37,5 cl)
Château d’Arche Sauternes 1991 er en ægte fornøjelse for dig, der er glad for en både klassisk, velmodnet dessertvin med karakter og kompleksitet. Efter mere end tre årtier på flaske har denne Sauternes udviklet en dybt ravgylden farve.
Samtidig byder vinen også på en helt særlig aroma, der vidner om stor finesse og lang lagring. Det er en vin, der leverer mere end bare sødme. I stedet kan du være helt sikker på, at der er tale om en dessertvin, der byder på både balance, struktur og nuancer, der kun opstår med tiden.
Lagret sødme med raffineret friskhed
I næsen mødes du af en intens og moden bouquet med noter af tørrede abrikoser, appelsinskal, honning og et strejf af ristede nødder. Der er også en let oxidativ tone, hvilket faktisk er med til at give vinen en ekstra dybde og karakter.
På tungen glider vinen silkeblødt, og balancen mellem den ædle sødme og den stadig levende syre medfører, at den kommer til at fremstå både afrundet og elegant. Eftersmagen er lang og nuanceret med noter af karamelliseret frugt og nødder, der bliver hængende i lang tid.
Perfekt match til både ost og dessert
Château d’Arche 1991 passer fortrinligt til klassiske kombinationer som foie gras eller blåskimmelost, men er også et ideelt bud på en vin til søde desserter som pæretærte, abrikoskage eller creme brûlée. Den gør sig også godt til ostebordet eller som et selvstændigt glas ved særlige lejligheder.
Taget i betragtning af alderen på denne dessertvin, er det muligt at købe den til en rigtig fornuftig pris. Derfor er det naturligvis også en vin, der formår at byde på stor værdi for sine penge. Som følge af dette, er det ikke overraskende, at den også har fået et væld af gode anmeldelser.
Hvad er dessertvin?
Når du tænker på vin, forestiller du dig måske noget, der passer til aftensmaden. Det er dog langt fra den eneste mulighed, du har, hvis du vil finde en god vin. Det er dessertvin et rigtig godt eksempel på, da der her er tale om noget helt andet.
Det er vin, der er skabt til at ledsage søde retter eller som kan nydes alene som en sød afslutning på måltidet. En sådan vin er som regel kendetegnet ved at byde på et højere sukkerindhold end almindelig vin, og netop det gør den unik i forhold til både smag og karakter.
Sødme med balance
Dessertvin er ikke bare sød. Den bedste dessertvin vil være i stand til at præsentere en fin balance mellem sødme, syre og fylde. Det betyder, at du får en rund og intens smag, der ikke bliver kvalmende sammen med en – sandsynligvis – sød dessert.
Der findes dog et væld af forskellige typer dessertvin, og de varierer meget i forhold til både smag, alkoholprocent og metode. Nogle er lavet på senthøstede druer, andre på druer, der er tørret, frosset eller angrebet af den ædle råd (også kendt som botrytis), som koncentrerer sukkeret.
Hvordan nyder du den?
Du kan drikke dessertvin til mange ting – ikke kun kage og chokolade. Prøv den også til blåskimmelost, frugtdesserter eller bare som et lille glas efter maden. Derfor er det vigtigt at understrege, at det ikke er nødvendigt at parre den med mad, hvis du bare gerne vil afslutte din middag med et skønt glas vin.
Nogle typer, herunder både portvin og Sauternes, er også fantastiske for sig selv. Det vigtigste er, at vinens sødme matcher eller overgår sødmen i retten, så den ikke bliver overtrumfet. Derfor er det en faktor, du er nødt til at tage højde for, når du står overfor at skulle vælge den bedste dessertvin for dig.
Dessertvin drikkes i mindre mængder end almindelig vin, og du skal tage dig tid til at drikke den. Det er en vin, der inviterer til langsom nydelse, og som kan løfte en simpel dessert til et helt nyt niveau. Hvis du ikke har prøvet det før, er det på tide. Du går måske glip af vinens sødeste hemmelighed.
Hvordan laver man dessertvin?
Dessertvin er ikke bare en almindelig vin, hvor der f.eks. er blevet tilføjet lidt ekstra sukker. Det er resultatet af særlige teknikker, der står for at gøre, at druerne ender med at indeholde mere naturligt sukker og smag, når hele produktionen er overstået.
Når du drikker dessertvin, er du derfor ikke blot sikker på at blive mødt af sødme, men også dybde og kompleksitet. Der findes flere metoder til at fremstille dessertvin, hvorfor det varierer lidt fra type til type. Er det noget, du gerne vil være klogere på, så skal du blot læse med herunder.
Overmodne og sent høstede druer
En klassisk metode til at lave dessertvin er at lade druerne hænge længere på vinstokken end normalt. Det kaldes sen høst (late harvest). Når druerne hænger længere, skrumper de og mister vand, men koncentrerer sukker og smag.
Det er derfor helt naturligt, at det vil resultere i en sødere vin med mere intens frugt og lavere alkohol, da sukkeret ikke gæres helt ud. Især i Tyskland og Frankrig bruges denne metode til at lave for eksempel Auslese og Sauternes, som er nogle af de mest populære dessertvine i hele verden.
Botrytis – den ædle råd
En anden særlig metode er brugen af botrytis cinerea, der også er kendt som ‘den ædle råd’. Det er en svamp, der under de rette forhold angriber druerne og perforerer deres skind. Det får vandet til at fordampe og sukkeret til at koncentreres, hvilket i sidste ende også er med til at gøre vinen sødere.
Botrytis giver en særlig aroma til vinen – ofte honning, abrikos og krydderier. Derfor er det også en metode, der bruges i mange af verdens fineste dessertvine, herunder Sauternes fra Bordeaux og Tokaji fra Ungarn. Derfor kan du se det lidt som et kvalitetsstempel, når du skal finde en god dessertvin.
Tørrede og frosne druer
Nogle dessertvine laves på druer, der er tørret efter høsten. Det er lidt forskelligt, hvordan det konkret bliver gjort, men som regel sker det i solen eller på måtter. Det kaldes passito i Italien og bruges f.eks. til Recioto og Vin Santo, der er blandt de mest anerkendte dessertvine fra Støvlelandet.
Andre laves på naturligt frosne druer, som presses, mens de stadig er frosne. Kun den søde, koncentrerede saft presses ud, mens isen bliver tilbage. Det er metoden bag den tyske og canadiske Eiswein, som ikke har vundet helt så stort indpas som det er tilfældet for andre dessertvine.
Forstærket vin
Endelig findes der dessertvine som portvin og sherry, hvor man tilsætter druesprit under gæringen. Det stopper processen og bevarer restsukkeret i vinen, samtidig med at alkoholprocenten stiger. Det faktum, at der er et højere alkoholindhold i vinen, giver den naturligvis også en helt særlig smag.
Uanset hvilken metode der bruges, er målet det samme: at give dig en vin med naturlig sødme og intensitet. Dessertvin kræver mere arbejde at lave, men når du smager resultatet, er det hele indsatsen værd. Dog betyder det også, at disse vine har en tendens til at være dyrere end andre vine.
Hvilke typer dessertvin findes der?
Når du går på opdagelse i dessertvinens verden, åbner der sig et væld af smagsnuancer og stilarter. Der findes mange forskellige typer dessertvine, og hver har sin egen karakter, metode og historie. Derfor vil det være en fordel at finde ud af, hvilken type dessertvin, der egentlig er det foretrukne valg for dig.
Her får du et overblik over nogle af de mest kendte – og hvad du kan forvente af dem. Ud fra denne information vil du sandsynligvis have betydeligt nemmere ved at finde en vin, der stemmer godt overens med dine præferencer.
Sauternes – elegance fra Bordeaux
Sauternes er en klassisk fransk dessertvin fra Bordeaux, der er lavet på druer, der er angrebet af den ædle råd. Det giver en vin med stor sødme, men også frisk syre og komplekse smagsnoter af honning, abrikos og safran. Det er en vin, der egner sig godt til foie gras, blåskimmelost eller frugtdesserter.
Portvin – sød styrke fra Portugal
Portvin er en forstærket vin fra Douro-dalen i Portugal. Den fremstilles ved at tilsætte druesprit under gæringen, hvilket stopper processen og efterlader restsukker i vinen. Der findes flere typer portvin, hvilket omfatter alt lige fra Ruby og Tawny til Vintage
Du vil derfor opleve, at der kan være forskel på de mange portvine. Nogle af dem er mere frugtige, mens andre derimod vil fremstå som mere krydrede og modne. Ikke desto mindre er der tale om en sand klassiker til både chokolade, nødder og faste oste.
Eiswein – vin af frosne druer
Eiswein er en sjælden specialitet fra især Tyskland og Canada. Druerne bliver høstet og presset i frossen tilstand, så kun den søde og koncentrerede saft bliver til vin. Resultatet er en frisk og intens dessertvin med klar frugtsmag og høj syre. Den er fremragende til frugtdesserter eller blot som et glas i sig selv.
Tokaji – gyldent guld fra Ungarn
Tokaji Aszú er Ungarns berømte dessertvin, der er fremstillet på druer med botrytis, som er et andet navn for den såkaldte ædle råd. Den har været kendt i århundreder for sin elegance og dybe kompleksitet, hvilket også har gjort vinen til et stort hit blandt mange danskere.
Smagen balancerer både sødme med syre og byder på noter af tørret frugt, honning og krydderi. Her er der tale om en fantastisk vin til både ost og dessert – og med lang holdbarhed, hvilket naturligvis også er en faktor, der for mange anses for at være en klar fordel.
Recioto og Vin Santo – italienske klassikere
I Italien finder du søde vine som Recioto della Valpolicella og Vin Santo. Begge laves på tørrede druer og er kendt for at byde på en fyldig og intens smag med noter af rosiner, figner og krydderier. De nydes ofte med småkager, tærter eller kraftige oste og er en perfekt afslutning på et italiensk måltid.
Uanset om du foretrækker frugtige, friske eller krydrede vine, findes der en dessertvin, der passer til dig og din dessert. Derfor handler det i høj grad bare om at finde ud af, hvad der egentlig vil være det rette valg, set i forhold til dine præferencer og det tiltænkte formål.
Guide: Sådan vælger du den bedste dessertvin
At finde den helt rette dessertvin for dit vedkommende handler ikke kun om at vælge noget sødt. Der er mange faktorer, der spiller ind, hvis du vil være sikker på at gøre det godt køb. Blandt andet er det vigtigt at vælge en vin, der både passer godt til lejligheden, til maden og til din egen smag.
Dessertvine spænder fra lette og frugtige til tunge og krydrede, og du kan finde dem i alle prisklasser. Uanset om du er ny i dessertvinens verden eller allerede har nogle klare favoritter, er det en god idé at vælge med omhu. Herunder kan du læse om nogle af de faktorer, der er værd at have fokus på.
1) Du skal vælge ud fra anledning og formål
Når du skal vælge dessertvin, bør du starte med at tænke over, hvad anledningen er. Er det en middag med gæster, en romantisk aften, en fødselsdag eller bare en rolig stund for dig selv? Der vil nemlig være en stor forskel på, hvilken type vin der egner sig til forskellige situationer.
Til formelle middage med flere retter kan en klassisk Sauternes eller en tysk Beerenauslese være et rigtig godt valg. Er du i højere grad bare på jagt efter noget sødt og lækkert efter aftensmaden, vil det måske være en god idé at vælge en portvin eller en italiensk Vin Santo, da det vil være lige så tilfredsstillende.
Det handler i bund og grund om stemning – og om hvad du ønsker, vinen skal bidrage med. Det vidner dog om, at det er vigtigt at tage højde for dette, hvis du vil ramme plet. Det er derfor ikke nok, at du vælger din dessertvin ud fra præferencer.
2) Skal den serveres sammen med mad?
En dessertvin kan nydes for sig selv, men ofte får den virkelig sin plads, når den serveres sammen med mad. Derfor bør du overveje, hvad du skal spise til, såfremt du har planer om dette. Det er nemlig noget, der har meget at sige i forhold til, hvilken type dessertvin, der vil være det mest ideelle valg for dig.
Hvis du serverer frugttærter, bær eller lette desserter, så gå efter noget friskt og syrligt som en Moscato d’Asti eller en Eiswein. Til fyldige og søde desserter som chokoladekage, tiramisu eller crème brûlée har du brug for en vin med både sødme og struktur – f.eks. en Tawny Port eller Recioto.T
Til ost, hvilket især omfatter oste som blåskimmel, passer Sauternes eller Tokaji langt bedre. Det skyldes, at begge disse vine har en god evne til at kunne balancere ostens salthed og fedme med sin sødme og syre. Dermed er du sikker på, at der opnås en god balance mellem vin og dessert.
Det vigtigste er, at vinen er sødere end desserten. Hvis den ikke er det, så kan den desværre nemt komme til at smage surt i sammenligning. Derfor er det selvsagt en af de faktorer, som du absolut ikke bør gå på kompromis med, når du skal vælge den bedste dessertvin.
3) Glem ikke dine egne præferencer
Det kan være fristende at følge eksperternes anbefalinger slavisk, men det vigtigste er, at du selv kan lide vinen. Nogle foretrækker de helt søde og fyldige typer, mens andre derimod er mere til at vælge blandt de lette og frugtige varianter. Derfor er der heller ikke ét valg, der er det rette for alle.
Hvis du ikke er vant til at drikke dessertvin, kan det være en fordel at starte med noget blidt. Beslutter du dig for, at det vil være den rette løsning, er det en god idé at gå efter en vin som en Moscato eller en Spätlese fra Tyskland.
Læg også mærke til, om du foretrækker høj eller lav alkohol. Forstærkede vine som portvin og sherry har ofte 17-20 % alkohol og en varm, kraftig stil. Andre dessertvine har derimod en tendens til at ligge omkring 8-12 %, hvorfor de naturligvis også vil føles mere lette og friske.
4) Hav et budget
Dessertvin findes i dag i en lang række prisklasser. Du kan få en glimrende flaske til mindre end 100 kroner, men de mest eksklusive flasker kan nemt komme til at koste flere tusinde. Det handler ikke nødvendigvis om, at dyrere altid er bedre – men om hvad du får for pengene.
Hvis du vil have noget klassisk og pålideligt, er det svært at gå galt i byen med enten en tysk Spätlese eller Auslese. Både portvin og Moscato er dog også gode og prisvenlige valg. Sauternes og Tokaji er ofte lidt dyrere, hvilket især er tilfældet, hvis de kommer fra anerkendte producenter eller gode årgange.
Har du gæster eller markerer en særlig lejlighed, kan det naturligvis godt give mening at vælge en lidt dyrere flaske – men til hverdag kan du sagtens finde gode dessertvine til fornuftige priser. Derfor er det ikke et krav, at du sprænger banken for at få fingrene i en god vin til dessert.
5) Skal den drikkes med det samme?
Overvej også, om du skal drikke vinen nu, eller om du har tænkt dig at gemme den. Mange dessertvine, hvilket især gør sig gældende for mange af de søde og forstærkede typer, egner sig godt til at blive lagret i en længere periode. De udvikler sig nemlig i flasken og får derfor mere kompleksitet med tiden.
Vintage port, Sauternes, Tokaji og visse tyske søde vine kan lagres i årtier, hvis de opbevares korrekt. Har du planer om at samle på vin eller give den som gave, er det en fordel at købe en vin, der udvikler sig positivt over tid.
Omvendt er vine som Moscato og lette Spätlese-vine bedst, når de er unge og friske – så dem bør du nyde inden for få år efter køb. Det vidner dog også om, at du er nødt til at gøre dig nogle tanker om, hvorvidt du vil gemme vinen eller ej, inden du foretager dit køb.
6) Se på anmeldelser og anbefalinger
Har du svært ved at vælge, så kig på, hvad andre siger. Der findes mange vinanmeldelser på nettet, hvor du kan finde vurderinger af dessertvine baseret på smag, sødme, balance og pris. Brug dem som inspiration, men lad dem ikke afgøre alt.
Det kan dog være en fordel at bruge dem som en form for rettesnor til at vurdere, hvorvidt en given vin er pengene værd eller ej. Hvis den har fået et væld af dårlige anmeldelser, er der en stor risiko for, at du også ender med at blive skuffet over valget af den.
FAQ
Den bedste dessertvin afhænger af smag og anledning, men klassikere som Sauternes, Portvin og Tokaji er populære for deres balance mellem sødme, syre og kompleksitet.
Dessertvin passer godt til kager, frugt, chokolade og ost. Den skal helst være sødere end retten og kan også nydes alene som en sød afslutning på måltidet.
En god dessertvin koster typisk mellem 100 og 300 kr. Du kan dog finde glimrende flasker til under 100 kr., mens eksklusive vine kan koste væsentligt mere.