Har du nogensinde åbnet en flaske vin og opdaget små korn, krystaller eller mørke rester i bunden af glasset? Så er du ikke alene, da det er noget, der forekommer helt naturligt i vin. Konkret er der tale om bundfald, der – som sagt – er helt naturligt og opstår som et resultat af vinens udvikling over tid.
Det er hverken farligt eller et tegn på, at vinen er blevet dårlig efter at have ligget i en periode. Tværtimod kan det ofte være et tegn på kvalitet og nænsom produktion. Herunder kan du læse mere om, hvorfor bundfald opstår, hvad det består af, og hvordan du bedst håndterer det.
Hvorfor opstår bundfald i vin?
Når du hælder et glas vin op og opdager små partikler i bunden, er det helt naturligt, at du begynder at undre dig over, hvad det egentlig er. Bundfald i vin kan virke lidt mystisk, men det er faktisk en helt almindelig del af vinens udvikling. Og derfor er det også sjældent noget, der er værd at bekymre sig om.
Bundfald opstår typisk, når vinen gennem en periode har fået lov til at modne og udvikle sig – især i flasken. Det kan være farvepigmenter, tanniner eller små rester af drueskaller og gær, der med tiden udfælder sig og derefter falder ned til bunden af flasken.
I unge vine er disse stoffer ofte blevet filtreret fra, men i mere traditionelt fremstillede eller lagrede vine, får de lov at blive i flasken. Det er en del af charmen ved vin, der ikke er overbehandlet. Det betyder dog, at du kan undgå bundfald ved at vælge en yngre vin, såfremt det er vigtigt for dig.
Ikke et tegn på dårlig vin
Det er vigtigt at forstå, at bundfald ikke er ensbetydende med, at din vin er dårlig. Tværtimod kan det være et tegn på, at du har fået fingrene i en god flaske vin, der i sin tid er blevet lavet med stor respekt for råvaren og uden unødige kemiske indgreb.
Hvis du har et stort ønske om at undgå bundfald i glasset, er det en god idé at dekantere vinen først, men det skal gøres meget forsigtigt. Men ellers kan du bare lade det ligge, da det ikke gør noget skidt for vinen som sådan. Desuden er det heller ikke noget, der er farligt at drikke.
Hvordan ser bundfald i vin ud?
Når du hælder et glas vin op og opdager noget i bunden, kan det få dig til at undre dig over, hvad du egentlig kigger på. Bundfald i vin kan have forskellige udseender afhængigt af typen af vin og hvor længe den har lagret. Derfor er der også forskel på, hvor ‘voldsomt’ det fremstår.
Du kan for eksempel opleve det som små mørke partikler, hvor det nærmest kommer til at ligne kaffegrums. Omvendt kan det også ligne små og fine krystaller, der nærmest ligner små stykker glas eller sukker.
Krystallerne, der ofte kaldes vinsyrekrystaller eller vinsten, er særligt almindelige i hvidvine og er helt harmløse. De mørkere rester ser du oftere i rødvin og består som regel af udfældede farvepigmenter og tanniner, der heller ikke er farlige for dig at indtage.
Uanset hvordan bundfaldet ser ud, er det et naturligt resultat af vinens aldring og ikke et tegn på, at der er noget galt med den. Du kan sagtens drikke vinen, men hvis du vil undgå at få bundfald i glasset, kan du med fordel hælde forsigtigt eller derimod bruge en karaffel til at dekantere den på forhånd.
Hvordan kommer man af med bundfald?
Hvis du står med en vin med bundfald, er der bestemt ikke nogen grund til at kassere den. Derimod er det en vin, som du sagtens kan nyde, så længe du håndterer den rigtigt. For at slippe af med bundfaldet, handler det i første omgang om at lade flasken stå oprejst i nogle timer eller gerne et døgn før servering.
På den måde får partiklerne ro til at samle sig i bunden af flasken, så de ikke hvirvler rundt i hele flasken. Når du så skal åbne og hælde vinen op, skal du gøre det forsigtigt. Du kan blandt andet vælge bare at hælde langsomt direkte i glassene og stoppe, når du når bunden, hvilket mange vælger at gøre.
Hvis du vil være på den sikre side, så kan du dog også vælge at dekantere vinen – altså hælde den over i en karaffel. Hvis du vælger den sidste løsning, får du ikke bare bundfaldet væk, men giver også vinen luft. Det kan være en fordel, da det kan være med til at fremhæve både duften og smagen af vinen.
Nogle bruger også en vintragt med indbygget filter, som fanger de største partikler, mens vinen hældes over. Igen er det dog vigtigt at understrege, at bundfald i vin er helt naturligt og ofte et tegn på kvalitet, hvilket særligt gør sig gældende for både ældre og ufiltrerede vine.
Så i stedet for at se det som et problem, kan du se det som et tegn på, at du har med en vin med karakter og lagringspotentiale at gøre. Det ændrer dog ikke på, at det også er meget normalt, at man gerne vil undgå at indtage bundfaldet.
Bundfald i hvidvin – er det en ting?
Ja, bundfald i hvidvin kan sagtens forekomme, selvom det ofte bliver sat i forbindelse med rødvin. Når du hælder et glas hvidvin og opdager små krystaller eller uklarheder i bunden, er det helt normalt. Derfor er det heller ikke nødvendigvis noget, du skal se som et tegn på dårlig vin.
De små krystaller kaldes vinsyrekrystaller (eller vinsten), og de dannes, når vinen har været udsat for kulde – typisk under transport eller opbevaring. Det er ikke farligt, og det påvirker ikke vinens smag negativt. Derfor er der som sådan heller ikke nogen grund til at være bange for at drikke dem.
Faktisk ses det i nogle tilfælde som tegn på, at vinen er fremstillet med minimal indgriben og uden kraftig filtrering. Bundfald i hvidvin forekommer oftest i mere naturligt fremstillede eller ældre flasker, hvorfor det ikke er noget, som du kan risikere at møde i en hvilken som helst flaske hvidvin.
Hvis du vil undgå krystaller i glasset, kan du stille flasken oprejst i nogle timer før servering og hælde forsigtigt. Der er også mulighed for at hælde vinen gennem et filter, der er lavet til formålet. På den måde vil det være muligt for dig at opfange de største vinsten, så de ikke kommer med over i glasset.
Kan der forekomme bundfald i rosévin?
Du kan godt opleve bundfald i en flaske rosévin, selvom det er mindre almindeligt end i rødvin. Bundfald i rosévin kan opstå af flere årsager. Ofte skyldes det naturlige partikler fra drueskaller, gærrester eller vinsyrekrystaller, der ikke er blevet helt filtreret helt væk under produktionen af vinen.
Det er ikke farligt, og det påvirker sjældent vinens smag på en negativ måde, hvorfor der ikke er nogen grund til at være bekymret for. I nogle tilfælde bliver bundfald endda set som et tegn på, at vinen er lavet med minimal indgriben, herunder uden brug af klaringsmidler eller med en kraftig filtrering.
Det er ofte tilfældet i naturvine og økologiske vine, hvor producenten har skabt deres vin med et ønske om at bevare dens oprindelige karakter. Opdager du bundfald i rosévin, er det derfor ikke noget, som du skal være bekymret for. Derfor er der heller ikke nogen grund til at hælde den ud i vasken.
Du kan dog med fordel sørge for at stille flasken oprejst et par timer før servering, så partiklerne falder til bunds. Når du hælder vinen op, skal du blot gøre det langsomt og forsigtigt, hvis du vil undgå bundfaldet helt. Dermed vil det blive i flasken sammen med den sidste del af vinen.
